Menu Zavřít

Spací vagon B747

27. 9. 2007
Autor: Euro.cz

British Airways Mgr.

DT24

Novinku na daleké cesty temnou nocí nachystal britský letecký přepravce. Ke kvalitnímu spánku mají v jumbech B747 společnosti British Airways (BA) přispět chytré zatahovací stěny mezi sedadly zřízené ve speciální business třídě Club World, jíž aerolinky zavedly exkluzivně pro lety z Londýna do New Yorku, aniž zvýšily cenu letenky. Zástěna slouží k vytvoření soukromí vedle sebe sedících pasažérů, a to nejen při spánku. Cestující ji ovládá stisknutím tlačítka.
Ale nejásejte předčasně… Zástěna sice zajišťuje soukromí, nicméně palubní personál může díky jinému úhlu pohledu při své inspekci sledovat, co se za ní děje. Komu se nechce spát, pro toho je pokojíček také doslova „ready for business“. Trasa na letiště JFK je však zatím jediná, kde si lze v první třídě vytvořit takové soukromí.
„Na ostatních linkách bude nový Club World zaveden během příštího roku, a to ve stovce letadel typu Boeing 747 a Boeing 777,“ sdělila týdeníku EURO Anna Inghamová-Grantová, obchodní ředitelka maďarské, české a slovenské afilace British Airways.
Základem každého kupé je lůžko. BA při návrhu sedadla vycházely z výzkumu agentury NASA, který ukázal, že pozice typu ležatého Z je nejvhodnější pro relaxaci astronautů, a tedy i cestujících. Podle odborníků totiž právě tato poloha odpovídá ergonomickým nárokům i pro dlouhé sezení. Kromě naprosto rovného lůžka se rovněž nabízí možnost seskládat sedadlo tak, že kolena a záda jsou nakloněna ve tvaru zmíněného písmene. Toto zvlnění těla je údajně ideální pro relaxační spánek i bdění. Ležaté Z je též doporučováno jako vhodná pozice pro sledování filmů. Sedadlo lze v této pozici roztáhnout až na délku 201 centimetrů.
Expert Chris Idzikowski na internetových stránkách BA nabízí kromě rad, jak překonat problémy spojené s cestou přes několik časových pásem, rovněž pětici tezí. Nápady spánkové poradny lze shrnout do těchto hesel:
1) Spát málo je lepší než nespát vůbec.
2) Vyhněte se podřimování těsně před biologicky načasovaným spánkem.
3) Máte-li málo času, zdřímněte si na 45 minut. Stačí k minimalizaci ospalosti.
4) Máte-li dost času, spěte alespoň dvě hodiny. Umožní to tělu projít nutným cyklem.
5) Po probuzení se před další aktivitou probírejte alespoň patnáct minut.
Výzkumy prokázaly, že při dodržení pravidel se sice necítíte lépe, ale vaše ostražitost se obvykle zlepší. Idzikowski píše: „Zdřímnutí během dne není známkou lenosti, nýbrž projevem citlivého spánkového managementu.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).