Menu Zavřít

S&P snížila rating Portugalska

25. 3. 2011
Autor: profit

To se tak nyní nachází jen jeden stupeň od spekulativního pásma a očekává se, že Portugalsko požádá stejně jako Řecko a Irsko o mezinárodní finanční pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poors dnes snížila hlavní rating Portugalska o dva stupně na známku BBB a ponechala negativní výhled. To znamená, že pokud sáhne k dalšímu snížení, rating už bude ve spekulativním pásmu. Změnu si vynutila politická krize v Portugalsku, která komplikuje finanční situaci země.

Další snížení ratingu je přitom vysoce pravděpodobné a S&P uvedla, že by k němu mohla sáhnout už příští týden. Nejprve chce ale počkat, jak dopadne summit Evropské unie, který se právě koná v Bruselu. Po něm by mělo být jasnější, jak bude vypadat smlouva o vytvoření evropského stabilizačního mechanismu.

Ve čtvrtek o dva stupně snížila rating Portugalska rovněž agentura Fitch Ratings, která jej nově hodnotí známkou A-minus. Konkurenční agentura Moodys Investors Service má pro Portugalsko známku A3. S&P tak hodnotí závazky Portugalska nejhůře ze všech.

Portugalská vláda se ve středu snažila prosadit další úsporná opatření, opozice ale její návrh nepodpořila. Premiér José Sócrates proto ještě týž den oznámil rezignaci. V reakci na politickou krizi se na trzích zvýšila riziková prémie k portugalských dluhopisů a úrok z desetiletých dluhopisů portugalské vlády vzrostl na historický rekord nad 7,7 procenta.

Na finančních trzích se už delší dobu spekuluje, že Portugalsko se stane po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která bude nucena požádat o mezinárodní finanční pomoc. Portugalci takovou možnost sice odmítají, to ale zpočátku činili i Řekové s Iry. Přitom pokud by se Lisabon přihlásil k restrukturalizaci, mohl by mít i levnější zdroje.

Řecko se loni v květnu dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na čerpání záchranného úvěru v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), Irsko si pak na podzim dojednalo čerpání úvěru za 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč). Portugalsko by podle zdrojů mohlo potřebovat asi 60 až 80 miliard eur.

BRAND24

Summit Evropské unie dnes v noci definitivně schválil vznik Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Má nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF) a zemím platícím evropskou jednotnou měnou, které se ocitnou v problémech, bude moci půjčit až 500 miliard eur. Novinářům to řekl unijní prezident Herman Van Rompuy.

Zajistíme, že 500 miliard eur bude k dispozici se statusem AAA (nejvyšší možný rating),“ řekl Van Rompuy. Členské země ovšem budou muset do pokladny ESM přispět celkem 700 miliardami eur, přičemž 200 miliard eur eurozóna využije jako rezervu pro udržení AAA ratingu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).