Menu Zavřít

Soutěžení je důvodem pro inventuru

10. 5. 2004
Autor: Euro.cz

EVROPSKÝ TÝDEN BEZPEČNOSTI PRÁCE ZNAMENÁ PRO FIRMU DLOUHODOBÝ ZÁVAZEK Co konkrétně obnáší přihláška do soutěže Evropský týden bezpečnosti práce? Představu můžeme získat ze zkušeností společnosti, která se do soutěže již přihlásila. Jednou ze soutěžících firem je závod Energetické a ekologické strojírenství akciové společnosti ŽS Brno.

EVROPSKÝ TÝDEN BEZPEČNOSTI PRÁCE ZNAMENÁ PRO FIRMU DLOUHODOBÝ ZÁVAZEK

Co konkrétně obnáší přihláška do soutěže Evropský týden bezpečnosti práce? Představu můžeme získat ze zkušeností společnosti, která se do soutěže již přihlásila.

Jednou ze soutěžících firem je závod Energetické a ekologické strojírenství akciové společnosti ŽS Brno. Firma začala svou přípravu na soutěž tradičně, školením bezpečnosti práce. „Od letošního ledna do března prošli školením zaměstnanci a jejich bezprostřední vedoucí. Připomněli si předpisy, jak to ukládá zákon. Zaměřili jsme se také na seznámení s programem Správná praxe v rámci Evropského týdne BOZP,“ říká Petr Sláčala, výkonný ředitel pro energetické a ekologické stavby a člen představenstva ŽS Brno. Vedoucí zaměstnanci závodu získali podrobnější informace na tradičním setkání s managementem závodu v polovině února. Setkání se zúčastnili i nejlepší zákazníci. Od února o Evropském týdnu BOZP informují na vybraných místech administrativní budovy závodu, ředitelství společnosti a stálých pracovištích závodu propagační materiály. Cílem kampaně je připomínat, že závazek trvá minimálně do 18. října 2004, kdy v Bilbao začíná evropská akce. O našem zájmu na Evropském týdnu BOZP nejsou informováni jen zaměstnanci našeho závodu. O přihlášce ví všichni čtenáři podnikových novin a také veřejnost díky našim příspěvkům v regionálním tisku a vysílání televize,“ vysvětluje Sláčala potřebnou složku soutěžení, tolik potřebnou pro vzájemnou motivaci a podporu - co nejpodrobnější informování o akci.

INSPIRACE VYCHÁZÍ Z VRCHOLO VÉ POLITIKY

Inspirací pro uvedené aktivity je schválená politika vrcholového vedení ŽS Brno, a. s., pro období let 2002-2006, ve které se zavazuje svojí angažovaností podporovat a integrovat do všech podnikatelských aktivit politiku jakosti, enviromentální hlediska, management bezpečnosti práce a pravidelně všechny aktivity ve všech bodech hodnotit. Zavedl se a uplatňuje se integrovaný systém jakosti, EMS (Environmental Management Systems) a Managementu bezpečnosti práce. Jde tedy o součást podnikatelského záměru. „Právě systém Managementu bezpečnosti práce jsme u závodu EES obohatili o inspirace, které jsme získali z webové stránky českého Focal Pointu pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci a které jsou zaměřeny na problematiku bezpečnosti práce v EU ve vztahu k ČR,“ upřesnuje Sláčala. Aktivity, které směřují ke zlepšování stavu bezpečnosti práce jsou u závodu EES, zrovna tak jako u celé akciové společnosti, trvalého rázu. O tom, že aktivity v oblasti BOZP nejsou jen nahodilé svědčí fakt, že tento závod jako první u ŽS Brno v roce 2001 získal titul „Bezpečný podnik“ a rok poté certifikát podle OHSAS 18001 „Management bezpečnosti práce“. Mateřská akciová společnost osvědčení v roce 2002 a certifikát MBP v roce 2003 u všech zbývajících tří závodů.

PRACOVNÍM ÚRAZŮM BRÁNÍ POŘÁDEK A KULTURNOST

BRAND24

Soustavné zlepšování pracovního prostředí a posilování povědomí zaměstnanců o bezpečném chování je záležitostí vnitropodnikovou, ale má své výstupy i navenek. Vede smluvní partnery k tomu, aby uplatňovali, dodržovali a rozvíjeli zásady šetrného přístupu k životnímu prostředí a ve srovnatelné míře zajišťovali bezpečné chování svých zaměstnanců při společné práci na stavbách. Ukazuje se přitom, že bezpečnost práce ovlivňuje mnohem více faktorů, než by se na první pohled zdálo. „Závod vykazuje trvalou tendenci snižování pracovních úrazů od roku 1999. K 5. dubnu letošního roku jsme již byli 403 dny bez pracovního úrazu,“ upřesňuje Sláčala. „Pro snížení nemocnosti jsme v roce 2003 mimo jiné hradili 50 procent nákladů na očkování zaměstnanců proti chřipce. Pravda, očkování nevyužili všichni, ale zkušenost říká, že můžeme v letošním roce hradit 100 procent těchto nákladů. Vyplatí se to,“ dodává. Jako přínosné hodnotí také změny v závodním stravování, které přímo v areálu závodu již nabízí možnosti podle pravidel správné výživy. Na stavbách zajišťuje personální oddělení v roce 2004 podle možností jedno teplé jídlo, které dotuje firma. N a konci každého roku jsou vyhodnoceny připomínky zaměstnanců a vedoucích zaměstnanců. Podle nich vedení závodu zpracovává cíle pro následující rok, nároky na jejich finanční krytí na delší časové období. Za jednotlivé cíle, realizované v konkrétních programech, osobně odpovídají určení pracovníci. S největším ohlasem se setkávají aktivity, které zvyšují kulturu pracoviště a svým způsobem nabádají k odpovědnějšímu chování zaměstnanců. Zaměstnanci při pohovorech potvrzují, že největším přínosem všech aktivit v oblasti BOZP je jednoznačně pořádek na pracovištích a zlepšovaní pracovních podmínek formou modernizace strojového parku. Podle vedení firmy již zaměstnanci pochopili, že nejdůležitější je jejich zdraví.

foto: archiv

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).