Menu Zavřít

Soukromá válka pana Woodforda

16. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Olympus Mgr.

BRAND24

Brit Michael Woodford ještě několik týdnů po svém říjnovém odvolání z pozice generálního ředitele společnosti Olympus prohlašoval, že jej v Japonsku již nikdo nikdy neuvidí. Měl tehdy obavy o svoji bezpečnost. Byl to totiž on, kdo v létě poukázal na podezřelé finanční transakce světoznámého japonského výrobce fotoaparátů a endoskopů ve výši 1,7 miliardy dolarů prováděné do jeho nástupu do funkce.
Woodford se tento měsíc do Japonska vrátil. Ochotně spolupracuje s tamními vyšetřovateli, setkal se také s klíčovými investory společnosti. Zřejmě jej také uklidnilo, že dosavadní šetření prozatím neprokázalo, že by finanční toky dřívějších akvizic Olympusu směřovaly k členům jakuzy. Hlavním důvodem posledních aktivit Woodforda je však jeho snaha opět usednout do čela firmy.
Michael Woodford prohlašuje, že právě on je schopen společnost dostat z krize, jež je nejhorší od roku 1919, kdy byl Olympus založen. Pro japonské akcionáře je nicméně nepřijatelný. Svým postupem totiž Woodford spustil lavinu, která smetla předsedu správní rady a prezidenta Cujošiho Kikukawu, viceprezidenta Hisašiho Moriho a také interního auditora Hideho Jamadu. Skandál navíc firmu velmi poškodil a oslabil, akcie Olympusu spadly od října o přibližně 70 procent.
Vedení Olympusu již v polovině října připustilo, že velká část zmiňovaných peněz byla použita na nákup preferenčních akcií. Tímto způsobem se maskovaly ztráty z investic do cenných papírů. Minulou středu předložil Olympus na poslední chvíli japonským burzovním orgánům přepracované výsledky zprávy za uplynulých pět let. Učinil tak pouhé tři hodiny před vypršením termínu, díky čemuž mohou akcie společnosti prozatím zůstat na burze. Vypovězení jí však stále hrozí kvůli účetním podvodům.
Revize výsledků potvrdila, že hospodaření podniku bylo za poslední roky horší, než Olympus oficiálně uváděl. Pouze za prvních šest měsíců představovala čistá ztráta 32,3 miliardy jenů (8,17 miliardy Kč). Za finanční rok 2011, který skončil v březnu, představoval čistý zisk pouze 3,87 miliardy. Až donedávna přitom vedení mluvilo o zisku 7,38 miliardy. Objem čistých aktiv činí 115,58 miliardy (29 miliard Kč), přestože těsně před propuknutím skandálu firma uváděla cifru 166,84 miliardy jenů.
Budoucnost Olympusu zůstává nejistá. Objevily se již zprávy, že by o něj měly zájem konkurenční firmy Fujifilm a Hoya. Členové představenstva oznámili, že se někteří z nich vzdají funkcí, ale před odstoupením chtějí své následníky vybrat sami. Woodford se již nechal slyšet, že na to nemají právo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).