Menu Zavřít

Souhlasíte se zavedením souhrnného registru bankovních kont?

4. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Přestřelka ANO Karel Bačkovský vedoucí oddělení bezpečnostně-právního odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra

Přestřelka ANO Karel Bačkovský vedoucí oddělení bezpečnostně-právního odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Ministerstvo vnitra je iniciátorem centrálního registru účtů. Jednání se nyní soustřeďují na to, zda půjde o databázi vedenou jedinou institucí, či budou nutné jiné technické úpravy současného stavu. Nejde o žádné razantní rozšiřování pravomocí výkonných složek. Policie a další státní orgány mají již dnes v zákonných případech oprávnění získávat informace jinak kryté bankovním tajemstvím. Poměrně složitě se ale dostávají k základní informaci, ve kterých peněžních ústavech má určitá osoba účet. NE

Klára Gajdůšková tisková mluvčí České spořitelny

Podle stávající právní úpravy zřízení registru možné není a podle názoru České spořitelny je současná právní úprava vyvážená. Respektuje tradiční právní institut bankovního tajemství a v odůvodněném zájmu jej prolamuje za zákonem stanovených podmínek především v důležitém veřejném zájmu. Jakékoli posuny ve prospěch větší přístupnosti nebo vyšší ochrany by mohly mít neočekávané důsledky. Například stahování vkladů zčeských bank nebo rozšiřování hotovostních operací.

BRAND24

**Zdenka Holcmanová daňová poradkyně

Proti souhrnnému registru bankovních kont bych v zásadě nic nenamítala. Problémem je však skutečnost, že naše státní správa nemá podmínky zabránit únikům informací k osobám, které by jich mohly zneužít. Mé obavy pramení z reality v České republice - stoprocentně bezpečný a nezneužitelný zde zatím nebyl žádný registr důležitých osobních dat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).