Menu Zavřít

Soudcovství bez Bureše

14. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Není to tak, že paní soudkyně porazila všemocného prezidenta, řekl Klaus

Ústavní soud zrušil jmenování Jaroslava Bureše místopředsedou Nejvyššího soudu. Stalo se tak na základě kompetenční žaloby, kterou podala předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Soud zdůvodnil verdikt tím, že někdejší ministr spravedlnosti nemůže být místopředsedou Nejvyššího soudu (NS), neboť není jeho soudcem. Využil tím vlastního rozsudku, jímž Burešovo přidělení k NS už dříve zrušil. Brožová si připsala už třetí významný úspěch ve sporu s prezidentem - již dříve zvítězila u Ústavního soudu i v případě svého odvolání z předsednické funkce.
Brožová zpochybnila nezávislost Bureše vzhledem k jeho politické minulosti. Nelíbí se jí ani tlak exekutivy na to, aby se dostal do čela NS. Exministra do funkce jmenoval Václav Klaus, který dal najevo svou nespokojenost s rozsudkem, „Není to tak, že jedna paní soudkyně porazila všemocného prezidenta. Je to tak, že občané ČR prohrávají s naší soudcovskou mocí, a já to považuji za velké ohrožení demokracie v zemi,“ řekl prezident.
Bureš se jednání nezúčastnil a dle vyjádření pro ČTK na funkci nelpí. „Na rozdíl od paní Brožové se uživím. Vezmu tašku a budu obcházet soudy a ptát se: Chcete mě?“ komentoval rozsudek. Ani soudci nebyli v kauze za jedno; odlišné stanovisko než patnáctičlenné plénum vyjádřil například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).