Menu Zavřít

Soud vyhověl žalobě KKCG Industry a ochránil minoritní akcionáře Vítkovic

30. 4. 2009
Autor: Euro.cz

KKCG Industry, patřící do skupiny KKCG, dosáhla zásadního úspěchu přiochraně menšinových akcionářů společnosti Vítkovice. Krajský soudv Ostravě dnes vyhověl žádosti KKCG Industry a prohlásil usnesení valnéhromady společnosti Vítkovice o zvýšení základního kapitálu za neplatné.

Mluvčí KKCG Industry Dan Plovajko k dnešnímu rozhodnutí soudu říká: „Jsme rádi, že nám dal soud za pravdu a že prohlédl účelové kroky a taktiky, které prosadily firmy ovládané panem Světlíkem. Soud svým rozhodnutím ochránil minoritní akcionáře Vítkovic a zabránil jejich poškození.“

Co se na valné hromadě dělo?

Valná hromada společnosti Vítkovice, která se konala v červnu roku 2007, prosadila prostřednictvím hlasu dvou společností skupiny Vítkovice Holding, které ovládá Jan Svetlík, usnesení o zvýšení základního kapitálu společnosti Vítkovice. Proti tomuto mimořádně nestandardnímu usnesení, jež ve svém důsledku může poškodit vetšinu minoritních akcionářů společnosti Vítkovice, a proti jehož přijetí společnost KKCG Industry i další akcionáři opakovaně protestovali již na valné hromadě, podala KKCG Industry žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě.

Mluvčí KKCG Industry dodává: „Od samého počátku bylo zřejmé, o co panu Světlíkovi jde. Vždyť podle mechanismu, který společnosti jím ovládané prosazovaly, by musela společnost Vítkovice v prvním kole úpisu zvládnout úpis téměř 800 akcionářů každou hodinu. To je v praxi naprosto nemožné. Jak by probíhal úpis v druhém kole, nebylo pro jistotu vysvětleno vůbec!“

BRAND24

KKCG Industry bude usilovat o úhradu újmy

Jak vyplývá z dřívejších zpráv představenstva společnosti Vítkovice, byla tato společnost tím, že nedošlo ke zvýšení základního kapitálu, poškozena. KKCG Industry proto bude nyní usilovat o to, aby byla veškerá újma, která v důsledku nemožnosti zvýšit základní kapitál vznikla, v plném rozsahu nahrazena osobami, které neplatnost usnesení o zvýšení základního kapitálu způsobily.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).