Menu Zavřít

Soud dnes prohlásil úpadek na loterijní společnost Sazka

29. 3. 2011
Autor: profit

Městský soud v Praze prohlásil úpadek na loterijní společnost Sazka. Vyplývá to z informací zveřejněných dnes v insolvenčním rejstříku.

Foto: Profimedia.cz

Zároveň ustanovil insolvenčním správcem firmy Josefa Cupku a rozhodl o svolání schůze věřitelů na 26. května. Způsob řešení úpadku soud nestanovil, má na to lhůtu do tří měsíců od rozhodnutí o úpadku, a to nejdříve po svolané schůzi věřitelů.

Zjištění úpadku Sazky je logický krok, který byl po podání vlastního insolvenčního návrhu očekáván. Je potřeba zdůraznit, že činnost loterijní společnosti i po tomto kroku nadále běží, jsou přijímány sázky a vypláceny výhry. Zároveň probíhají jednání s partnery,“ reagoval pro ČTK tiskový mluvčí Sazky Jan Tuna. Podle něho Sazka nadále vede intenzivní jednání s mobilními operátory o co nejrychlejším obnovení možnosti dobíjení mobilních telefonů na svých terminálech.

Jeden z věřitelů, firma KKCG Structured Finance považuje reorganizaci v rámci insolvenčního řízení za jediné vhodné řešení současné situace Sazky. Jiří Radoch, výkonný ředitel skupiny KKCG k tomu poznamenal: „Rozhodnutí o úpadku je dalším významným krokem v procesu záchrany Sazky. Jsme připraveni rychle podnikat další kroky, které pomohou rychlému obnovení důvěry sázejících, standardnímu vyplácení všech výher, zajištění finanční stability Sazky a plateb všem dodavatelům.

Soud dnes zároveň zrušil jednání nařízené na 21. dubna, kde se mělo původně rozhodovat o dalším osudu loterijní společnosti. Sazka je v insolvenčním řízení od ledna a podle informací insolvenčního rejstříku dlužila k 10. březnu 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po splatnosti.

Soud zároveň vyzval věřitele, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili do 30 dnů. K později podaným přihláškám insolvenční soud nepřihlíží a takto přihlášené pohledávky nebudou v insolvenčním řízení uspokojeny, upozornil s tím, že se přihlašují i pohledávky, které již byly u soudu uplatněny. Dále soud vyzval věřitele, aby insolvečnímu správci neprodleně sdělili, jaká zajišťovací práva uplatní na dlužníkových věcech, právech, pohledávkách nebo jiných majetkových hodnotách. Vyzval také osoby, které mají závazky vůči dlužníkovi, aby napříště plnění neposkytovaly Sazce, ale insolvenčnímu správci.

Přezkumné jednání k přezkoumání přihlášených pohledávek soud stanovil na 26. května, poté se se bude konat schůze věřitelů. Ti mají rozhodnout o tom, zda bude ve funkci pokračovat prozatímní věřitelský výbor i dosvadní insolvenční správce a především mají rozhodnout o způsobu řešení úpadku.

V případě právnické osoby připadají v úvahu dvě možnosti řešení po vyhlášení úpadku - konkurz nebo reorganizace. Konkurs by nejspíše znamenal konec Sazky jako takové, je při něm totiž zpeněžen veškerý majetek dlužníka a výtěžek si následně rozdělí věřitelé. V případě Sazky se ale hovoří spíše o možnosti, že soud povolí reorganizaci firmy.

BRAND24

Soud uložil insolvenčnímu správci, aby mu nejpozději do 10.května předložil seznam přihlášených pohledávek tak, aby jej insolvenční soud mohl zveřejnit nejpozději 15 dnů přede dnem přezkumného jednání.

Insolvenční návrh na Sazku jako první podal 17. ledna Radovan Vítek (nedávno své pohledávky postoupil skupině PPF), 4. března pak s vlastním návrhem přišla společnost KKCG Structured Finance podnikatele Karla Komárka. Poté 21. března podal na Sazku insolvenční návrh i místopředseda představenstva Roman Ječmínek a v pátek se připojil generální ředitel a předseda představenstva Sazky Aleš Hušák.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).