Menu Zavřít

SOLUS zaznamenal výrazný nárůst dlužníků

27. 8. 2009
Autor: profit

Pololetní statistiky sdružení SOLUS poukázaly na rostoucí problémy spotřebitelů a podnikatelských subjektů se splácením svých smluvních závazků. Zatím se ale nepotvrdily obavy z dramatického nárůstu dlužníků v prodlení v souvislosti s finanční krizí.

Autor: Martin Siebert

Negativní klientské registry SOLUS již 10 let sbírají informace o spotřebitelích a 4 roky o podnikatelských subjektech, jež dlouhodobě nehradí své smluvní závazky. Za prvních šest měsíců letošního roku do Registru FO přibylo přibližně 56 tisíc nových klientů a do Registru IČ téměř 10 tisíc nových podnikatelských subjektů.

V Registru FO bylo ke konci června 2009 celkem 1,375 mil. záznamů o více než 805 tisících spotřebitelích, kteří mají nebo v uplynulých třech letech měli problémy se splácením svých závazků. Spotřebitelé členům sdružení SOLUS dluží po splatnosti přes 18 miliard korun.

Nárůst dlužníků zaznamenává také Registr IČ, kde jsou vedeny záznamy o podnikatelích a právnických osobách, jež nehradí své smluvní závazky. V Registru IČ bylo ke konci června 2009 evidováno přes 47 tisíc záznamů (meziroční nárůst o 80 %) o více než 37 tisících subjektech (meziroční nárůst o 66 %), kteří mají nebo v uplynulých třech letech měli problémy se splácením svých smluvních závazků. Dlužná částka po splatnosti za prvních šest měsíců letošního roku vzrostla o 55 % na 1,6 miliard korun.

Nejvíce dlužníků hlásí Moravskoslezský kraj

BRAND24

Zajímavá je rovněž struktura dlužníků z regionálního hlediska. Nejvíce dlužníků zařazených do negativních databází SOLUS je z Moravskoslezského kraje (13,47 %) a Ústeckého kraje (12,24 %), což jsou zároveň kraje s vysokou nezaměstnaností. Překvapivý je ale podíl dlužníků ze Středočeského kraje, těch je v registrech SOLUS 11,57 %, přičemž nezaměstnanost je zde v porovnání s Moravskoslezským krajem téměř poloviční. Vliv nezaměstnanosti na míru zadlužení tak zřejmě není aktuálně určující. Meziročně vzrostl počet dlužníků zejména v Praze a v Plzeňském kraji, u obou o více než 20 %. V ostatních krajích přibylo dlužníků v rozmezí od 15 do 20 %.

Podíl spotřebitelů (kteří mají nebo v uplynulých třech letech měli dluhy po splatnosti) vůči všem obyvatelům v kraji je nejméně lichotivý pro obyvatele Karlovarského kraje (12,03 %), Ústeckého kraje (11,73 %), Libereckého kraje (9,61 %) a Moravskoslezského kraje (8,63 %). Nejmenší podíl zadlužených obyvatel má Kraj Vysočina (5,25 %) a Zlínský kraj (5,92 %).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).