Menu Zavřít

Solek Group prodala v Chile elektrárnu za 80 milionů

17. 8. 2017
Autor: Solek Group

Česká Solek Group prodala v Chile solární elektrárnu Parque Solar Cuz Cuz chilskému fondu zaměřenému na investice do obnovitelných zdrojů energie, jehož správcem je společnost Ad Capital Servicios Financieros. Cena transakce je 3,5 milionu dolarů (77,7 milionu korun).

Šlo o pilotní projekt fotovoltaické elektrárny Solek Group v této zemi. Skupina uvedla, že v expanzi v Chile pokračuje a má připraveny další projekty, které budou financovány výnosem získaným z tohoto prodeje a z prodeje dluhopisů.

„V Chile je nyní otevřené okno pro investice do obnovitelných zdrojů energie. Vzhledem k přírodním podmínkám, tedy nejvyššímu slunečnímu osvitu vůbec, je to právě solární energetika, která má v této zemi velký potenciál,“ uvedl majitel Solek Group Zdeněk Sobotka.

Chilská vláda se rozhodla výrazně snížit závislost na fosilních palivech a do roku 2035 chce z obnovitelných zdrojů získávat až 60 procent energie. V loňském roce přitom tento podíl činil pouze 12 procent.


Přečtěte si o fenoménu na energetickém trhu:

Poskládané elektrárny. Energetici začínají spojovat zdroje do větších celků

 Šéf společnosti Amper Market Jan Palaščák


Solární elektrárna o instalovaném výkonu 3,07 MWp (megawatt-peak) se rozkládá na ploše více než 11 fotbalových hřišť a nachází se 300 kilometrů severně od hlavního města Santiaga. Její solární panely jsou umístěné na natáčecích stojanech, které umožňují maximálně využívat sluneční svit v průběhu celého dne. Elektrárna byla do sítě připojena na konci loňského roku.

BRAND24

Solek Group na jaře uvedla, že chce investovat 500 milionů korun do rozvoje projektů solárních elektráren v Chile. Skupina se specializuje na development projektů solárních elektráren od roku 2010. Na začátku roku firma uvedla, že kromě projektu Cuz Cuz v blízkosti města Illapel připravuje v Chile další dva projekty o stejném výkonu - solární parky La Fortuna a Amparo del Sol.

Čtěte také:

Zákazníkům Enwoxu hrozí neoprávněný odběr. Poslední instanci nelze využít

Hon za levnější elektřinou

Proti proudu: větrná energetika zažívá v Evropě boom, Češi ale větrníky odmítají


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).