Menu Zavřít

Sofie Cerqueirová: Pomalý rok

14. 12. 2012
Autor: ČTK/Černý Jan

Stát je hlavní hybnou silou lokálních fúzí a akvizic. Po více než roce spekulací se rozjíždí restrukturalizace státního Čepra, což by mohlo vybudit vyšší aktivitu trhu.

Sloučení s jinou státem řízenou firmou – provozovatelem ropovodů Mero – už téměř končí, uvedl ministr průmyslu Martin Kuba. Nová entita patrně prodá nejméně třetinový podíl soukromým operátorům. Zájem by mohly mít polský PKN Orlen, ruské Rosněfť, Gazprom Něfť a Lukoil, ázerbájdžánský Socar či kazašský KazMunaiGaz.

Podnik by mohl dosáhnout na zahraniční dodavatele chystající vstup na tuzemský trh. Navíc by zfúzovaná entita mohla přitáhnout zájem k jiným byznysům a Česká rafinérská je na jejich vrcholu. Vláda před rokem signalizovala privatizaci třiceti státních společností. Přesto si chce uchovat kontrolu ve strategických firmách typu Čepro. Na řadě jsou také České aerolinie, jež přitáhly více asijských než evropských zájemců, přesněji Qatar Airways a Korean Air. Šéf Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák ale upozorňoval, že šance na dokončení transakce jsou omezené.

Když odhlédneme od vládní privatizační horečky, rok 2012 zůstal ve smyslu fúzí a akvizic rokem pomalým.

Počet transakcí zůstal nejnižší od roku 2004 se čtyřiceti ohlášenými dealy, jak vyplývá z dat mergermarketu. Celková hodnota dealů zůstala na úrovni 3,1 miliardy eur. Toto číslo je však zavádějící, protože je velmi ovlivněno akvizicí pivovarů StarBev severoamerickým Molson Coors za 2,65 miliardy eur. Přinese příští rok více důvodů k oslavám?


Čtěte také:

Všechny ceny za fúze a akvizice posbírali Poláci

BRAND24

Obchody v Evropě: drastický pád

Trh fúzí a akvizic leze z bídy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).