Menu Zavřít

Sofia Cerqueirová: Trhu vládnou reality

15. 9. 2014
Autor: CPI Group

Transakční aktivita v Česku v první polovině roku 2014 zůstala ve stejném trendu jako v předchozím roce. Sice jsme zaznamenali o trochu nižší číslo v počtu transakcí – celkově 33 oproti 44 v prvním loňském pololetí, co se týče hodnoty fúzí a akvizic, letošek lehce převýšil úroveň pololetí 2013, jak vyplývá z dat mergermarketu. Fúze Czech Property Investments (CPI) s německou GSG Group (dříve Orco Germany) měla na transakční aktivitě lví podíl.

Transakce ocenila realitní skupinu magnáta Radovana Vítka na 2,9 miliardy eur. Zvětšená skupina, stále majoritně vlastněná Vítkem, nyní sídlí v Lucembursku a obchoduje se na frankfurtské burze. Skupina se přejmenovává na CPI Group.

Investiční skupina PPF Group miliardáře Petra Kellnera – jméno, které se pravidelně objevuje v žebříčcích největších tuzemských fúzí a akvizic – se v něm objevila i ve druhém čtvrtletí poté, co prodala svůj 40procentní podíl druhému největšímu českému energetickému hráči EPH za více než miliardu eur. Akcie koupila přímo EPH. PPF vystupovala také jako kupec poté, co dokončovala akvizici O2 Czech Republic.

Nepřekvapivě tedy realitní a energetický sektor se v prvním pololetí staly nejaktivnějšími, když ovládly 77,6 procenta celkové hodnoty transakcí. Energetika a utility zjevně i nadále budou stát v centru pozornosti dění ve fúzích a akvizicích, protože regionální hráči participují na několika prodejních procesech. Indikativní nabídky na Slovenské elektrárně – slovenskou energetiku vlastněnou italským Enelem – by měly přijít v říjnu. Energetická skupina ČEZ se o slovenský protějšek velmi zajímá, takže se čeká, že nabídku podá, řekl zdroj mergermarketu v srpnu.


Čtěte také:

Čínský realitní trh prudce ochlazuje, prodeje pozemků spadly až o 45 procent

BRAND24

Český realitní trh má novou cenovou mapu bytů

Hochtief vyklízí český developerský trh, nedokončené projekty prodá

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).