Menu Zavřít

Sociální demokraté jsou drzouni

17. 7. 2006
Autor: Euro.cz

MIREK TOPOLÁNEK: Šéf ODS Mirek Topolánek se před volbami postavil do role ochránce podnikatelského stavu. Minulý týden jsme ho navštívili v jeho kanceláři na Malé Straně a ptali se, co znamená výsledek voleb pro podnikatele. Bylo to v týž den (středa 12. července), kdy ČSSD odmítla nominovat svého kandidáta na post předsedy sněmovny.

MIREK TOPOLÁNEK: | „V této chvíli nejde o nic jiného, než o zabránění tomu, z čeho by měli mít všichni podnikatelé opřivku“ shrunuje současné politické rozhovory Topolánek.| Šéf ODS Mirek Topolánek se před volbami postavil do role ochránce podnikatelského stavu. Minulý týden jsme ho navštívili v jeho kanceláři na Malé Straně a ptali se, co znamená výsledek voleb pro podnikatele. Bylo to v týž den (středa 12. července), kdy ČSSD odmítla nominovat svého kandidáta na post předsedy sněmovny. 

Dnes měly parlamentní strany nominovat své kandidáty na předsedu sněmovny, ale nikdo se nepřihlásil. Co měl znamenat váš návrh na dočasné obsazení této funkce?

Pokud chceme respektovat ústavu, pak nelze dělat nic jiného než ustavit orgány sněmovny. Až pak může dojít k demisi vlády a ustavení vlády nové. Ta je připravena, koaliční projekt je dohodnut. My jsme udělali ústupek v tom, že nekandidujeme vlastního člověka jako předsedu sněmovny. Dokonce jsme opakovaně nabídli diskuzi s ČSSD - ať buď tolerují koaliční projekt, nebo se přímo účastní ve vládě. Já myslím, že bylo zcela zřetelné, že jsem jim nabídl diskuzi tohoto typu. Dokonce jsme renominovali vlastního kandidáta na předsedu sněmovny a nabídli jsme jim, ať nominují svého člověka s tím, že bude určitě zvolen. Podle modelu, na který se ptáte, a který jsme nenavrhli my, ale komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Co to bylo za model?

Byl to model, který nikomu nic nedával a ani nebral. Pouze by umožnil, aby se zprovoznily sněmovna a vláda. Současný kabinet absolutně nemá žádný mandát, sedí v něm ministři strany, která vůbec není v parlamentu. A sněmovna nepracuje, přestože poslanci berou plat. Podle zmíněného návrhu by byl zvolen sociální demokrat předsedou Poslanecké sněmovny, a to by umožnilo ustavení nové vlády. V momentě, kdy by nová vláda dostala důvěru, by tento člověk odstoupil.

Takže by nám vládl kabinet bez důvěry?

I v případě, že by nová vláda nedostala důvěru, byl by to kabinet s politickým mandátem. Což je oproti současnému kabinetu významný rozdíl. A sněmovna by nebyla sněmovnou nepracující, ale pouze sněmovnou bez předsedy. Fungující se všemi výbory a komisemi a tím vším, co k Poslanecké sněmovně patří. A rozhodnutí, komu bude patřit ten třetí pokus k sestavení vlády, by se odložilo. Toto řešení se nám zdálo jako maximum možného v dané chvíli. Ale socialisté na to dnes řekli už téměř naučeným způsobem ne ne ne.

Jaké tedy vidíte další varianty? Mluví se o velké koalici, opoziční smlouvě číslo dvě….. Já už na tyto otázky odmítám odpovídat, protože jsem na ně odpověděl již před volbami. Nevím, co se tak zázračného změnilo po volbách. Velká koalice je koncept, který je odmítnut kongresem, nemám absolutně žádný mandát tímto směrem jít. Jak naši členové, tak naši voliči to jednoznačně odmítají. Opoziční smlouva číslo tři, nebyla by druhá, protože tu první zinscenoval už Václav Havel roce 1996, je koncept, který připadá jen těžko v úvahu. Protože by znamenal jediné, že by se socialisté exkluzivně zmocnili vyjednávání s námi, poslali by zelené a lidovce do opozice a tím by definitivně znemožnili koaliční koncept.  Nepřistoupili jste na to. Takže jaké jsou další varianty?

Druhá varianta je ta, že budou mít sto jedna hlasů a prohlasují si svého Zaorálka. Jestliže se tak neděje, tak to znamená, že je nemají. Třetí varianta je, že při některém z dalších pokusů o volbu předsedy sněmovny prohlasujeme kandidáta buď s instituciální, nebo individuální podporou KSČM. A s tím, že platí všechny ty sliby, že tento předseda odstoupí v momentě, kdy jakákoli vláda ODS dostane důvěru. Proboha, kam jinam by se dalo jít? 

Ještě se dá přistoupit na zákopovou válku.

Možnost, že tady budeme ještě na Vánoce sedět v zákopech a čekat, kdo první vyběhne a tím se odsoudí k zastřelení, zániku potupnou smrtí, tu si nepřeji. My jsme povinni nějaké řešení nalézt, a to, které nabízíme, je opravdu cestou pro všechny.

Také se hovořilo o duhové koalici všech stran kromě komunistů. Je ještě na stole? Vy moc čtete noviny. My se sociálních demokratů jasně ptali, jestli chtějí být v opozici, nebo prosazovat svůj program ve vládě. Nabídl jsem jim koncept čtyřkoaličního jednání, oni označili tuto variantu za velmi nepravděpodobnou. Což přeloženo do lidštiny znamená za nemožnou. Nabídli jednání ve formátu ČSSD-ODS. A to v situaci, kdy je tady podepsána koaliční smlouva a kdy je sestavena vláda, která pouze čeká na jmenování. Já to pokládám za drzost. Hitem dnešního dne byly údajné nabídky Paroubka zeleným. Co si myslíte o tomto kroku?

Martin Bursík vstoupil do politiky s konceptem otevřenosti. Myslím, že si dovede představit situaci, kdy nebude ve vládě, ale každopádně si chce uchovat image jakéhosi svěžího vánku v české politice. A to ho nechci nijak karikovat. Jestliže mu začínají rozebírat klub individuálními nabídkami, tak on neudělal nic jiného, než že to zveřejnil. V tomto smyslu není teatrální, ale je to potvrzení toho, co deklaroval před volbami. Já myslím, že to je zajímavý přístup a já ho vítám. 

Vy sociální demokraty lákat do svých tenat nebudete? O tom to teď není. Vždyť oni ještě ani neumožnili, aby jeden jejich poslanec hlasoval, oni to zakázali. Přitom nikoho nenominovali a celou dobu tvrdí, že chtějí vlastního předsedu sněmovny. Na to já říkám: když chce někdo vyhrát ve sportce, tak musí vsadit. Oni nejsou ochotni jít do přímého souboje. Myslím, že Jiří Paroubek chce teď více, než může dostat, on ty volby nevyhrál, ale ve Strakovce se mu asi líbí. Někdo snad vládnout musí.

Ano, ale jak? Dosavadní koalice schválila bodový systém, který dělá na českých silnicích velké problémy, my jsme proti němu hlasovali. A dnes ten problém nikdo neumí řešit. Schvalují věci, které nepřísluší vládě bez mandátu. Doktor Rath permanentně provádí personální čistky v celém rezortu. Jestli se tohle někomu líbí, mně tedy ne. 

Co přinesl volební pat podnikatelům?

Já už před volbami říkal, že proto, abychom mohli realizovat svůj program, potřebujeme ty volby vyhrát. My jsme je vyhráli, myslím, že s velkou pomocí podnikatelů a možná i čtenářů vašeho týdeníku. Já jim děkuji, i když si myslím, že jich hodně znovu zůstalo doma. Zaznamenali jsme výborný výsledek. Ale že to nestačilo k sestavení významně propodnikatelské vlády, je realita. Nicméně všechny strany se shodují na podpoře podnikatelského prostředí. Pokud by nakonec získala podporu výše zmíněná trojkoaliční vláda, pak by drtivá většina těch věcí, které jsme slibovali živnostníkům a majitelům firem, byla naplněna. To garantuji. 

Ale na spoustě věcí jste se nedokázali shodnout ani v trojkoalici. To, že se neshodujeme v otázkách energetické politiky nebo třeba ve změnách důchodového systému, tak to neznamená, že by kterákoli z těch třech stran rezignovala na podporu podnikatelů a odstraňování bariér. Počínaje registračními pokladnami a konče celou řadou věcí, které jsme slíbili. Dokonce se trojkoalice domluvila i na věcech, ve kterých jsme se předtím neshodovali. A těch několik věcí, které nám naši partneři vetovali, jako třeba roční daňové prázdniny pro živnostníky, tak ty budou ještě analyzovány. Pokud nebudou mít tak negativní dopady do rozpočtu, kterých se obávají skeptici, budou realizovány. Trojkoalice je projekt zdravý, všechny tři strany deklarovaly podporu speciálně střednímu stavu. A co když se nakonec uskuteční nějaká jiná varianta se sociální demokracíí?

I tady jsem si jist, že pokud my bychom měli vládu v ruce, měli premiéra a klíčové rezorty, tak až na věci, ve kterých nikdy shoda nebude, protože jsou spíše ideologického charakteru, tak by to českému podnikatelskému stavu prospělo. Důležité je mít už nějakou vládu.

Můžete už jmenovat nějaká konkrétní témata, ve kterých byste byli ochotni ustoupit? My v této chvíli z ničeho ustoupit nechceme. Dostatečně jsme ustupovali už v koaličním projektu. Každý, kdo si přečte koaliční smlouvu, tak uvidí, že jak pozitivní prvky programu KDU-ČSL a zelených, tak návrhy ODS se tam promítly velmi silně. Věci, které tam nejsou, na těch je buď absolutní shoda, nebo se netýkají podnikání, ale jiných témat. Třeba na některých věcech v zahraniční politice se neshodneme, proto je ani neřešíme. Co třeba již zmíněné registrační pokladny, byli byste ochotni ustoupit a tolerovat jejich zavedení?

Ustoupit komu? Jiří Paroubek už před volbami prohlásil, že je minimálně pro odložení platnosti tohoto zákona. Tím v podstatě řekl, že je také nemusí mít. Takže tam je spíše riziko z prodlení, bude se to za současného stavu politiky natahovat a zákon, který by ustanovil odklad, přijde pozdě.

Povolení švarcsystému se ale Paroubkovi nelíbí. Jestli mě teď budete zkoušet z konkrétních věcí, tak rozhovor končí. Já nyní nejsem schopen garantovat vůbec nic, nemám absolutně žádný mandát k provádění těch věcí. Představa, že vám teď k tomu cokoli konkrétního řeknu, je mylná. Neřeknu. Chceme realizovat náš program v maximální míře, tečka. Obáváte se předčasných voleb?

To se vracíme na začátek. Může k těmto volbám vůbec dojít? Ano, ale teprve tehdy, když Jiří Paroubek nebude mít ten svůj pokus, o který tak stojí. On kamsi napsal, že Topolánek se bojí, že když bude Paroubek pověřen sestavením kabinetu, tak dá dohromady stojedničku. Proboha, ale o tom byly celé volby, abychom zamezili vládnutí socialistů s podporou komunistů a nějakým nakoupeným Kottem. V této chvíli tedy nejde o nic jiného než o zabránění tomu, z čeho by měli mít všichni podnikatelé kopřivku. Pokud bude možnost tomuto zabránit, tak se až poté bavme o švarcsystému a dalších věcech. To je o tři poschodí níže.

Dosavadní vláda má jakéhosi ministra pro podnikání. Byl to Martin Jahn, teď je to Jiří Havel. Proč vy s takovouto funkcí nepočítáte?

To není žádný ministr pro podnikání, je to vicepremiér pro ekonomiku. V našem konceptu ho nemáme, ale máme velmi silného kandidáta na post ministra průmyslu a obchodu. Nicméně není vyloučeno, že zmíněný post vznikne. Je třeba si uvědomit, že další vláda bude muset počítat se schodkem osmaosmdesáti miliard. Už dnes zpochybňovaných, protože je tam spousta kostlivců ve skříni. Je tam Aero a další nevyřešené věci. A teď je jasné, že tyto záležitosti, které by se bývaly stihly vyřešit do prvního ledna 2007, se už kvůli volebnímu patu nestihnou. To říkám teď a tady zcela otevřeně. Když sněmovna nepracuje, tak zákony nemají šanci projít povinnou tříměsíční mašinerií. Jestliže tedy bude pro urychlení věcí užitečné zřídit post vicepremiéra pro ekonomiku, tak ho zřídíme. Já v této chvíli jeho roli nevidím. *

BRAND24

Mirek Topolánek (50)

Narodil se ve Vsetíně, žil v Ostravě a nyní bydlí v Praze. Absolvoval strojní fakultu VUT v Brně. Pracoval jako projektant v podniku Automatizace a mechanizace OKD Ostrava, později jako vedoucí projektant v Energoprojektu Praha, závod Ostrava. Poté působil ve společnosti VAE postupně jako výkonný ředitel, generální ředitel a předseda představenstva. V letech 1990-1994 byl členem zastupitelstva OstravyPoruby. Od roku 1996 do roku 2004 byl senátorem. Do ODS vstoupil v roce 1994, od roku 2002 je jejím předsedou. Je ženatý, má dvě dcery a syna.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).