Sobota chytré horákyně

10. března 2003, 00:00 - Karolina Kamberská
10. března 2003, 00:00

Brunch je geniální řešení - ani snídaně, ani obědNechce se vám nikdy o víkendu z postele? Všichni členové rodiny se povalují pod peřinou ještě dávno poté, co už by ve všední den spořádaně seděli u pracovních stolů? Pak nejspíš snídáte v deset, obědváte někdy v půl třetí a večeříte až při televizních zprávách?

Brunch je geniální řešení - ani snídaně, ani oběd

Nechce se vám nikdy o víkendu z postele? Všichni členové rodiny se povalují pod peřinou ještě dávno poté, co už by ve všední den spořádaně seděli u pracovních stolů? Pak nejspíš snídáte v deset, obědváte někdy v půl třetí a večeříte až při televizních zprávách? Nebo dokonce po nich… Že to není nejlepší režim? Není, ale jak to udělat, když si chceme ráno přispat?

Výborné řešení k nám přichází z Ameriky a jmenuje se brunch. Je to kříženec snídaně (breakfast) a oběda (lunch). Brunch má mnoho předností - zaprvé vás nenutí „honit“ konvenční jídelní režim, který nám o víkendech utíká. Zadruhé - na brunch můžeme pozvat přátele, a nemusíme se děsit něčeho tak oficiálního a velkolepého, jako je příprava oběda pro návštěvu. No uznejte - když vás někdo pozve na oběd, právem očekáváte polévku s játrovými knedlíčky, nějakou jemnou pečínku se zajímavou omáčkou, salát mnoha barev, čokoládový dezert, lehounké espresso v křehkých šálcích. Když jdete na brunch, můžete vzít s sebou kus sýra, který vám předevčírem přivezla kamarádka z Itálie, krabici skořicových sušenek z krámku na rohu. A klidně i sáček instantní čokolády, který vám měsíc leží netknutý ve spíži. Brunch je veselý, přátelský a neformální. Děti si mohou zobnout pár sušenek a pak si stavět věže z kostek - žádná tísnivá atmosféra, vznášející se nad nedojedenými talíři polévky. Brunch je pohoda. Co by měl správný brunch obsahovat, není nikde psáno. Důležité je jen to, aby byl stůl pestrý a obsahoval pro každého něco.

Něco hutného

Můžete připravit klasiku - ohřáté párečky. V tom případě volte spíše kvalitní, jemné, trochu pikantní párky, než jejich „tlusté a laciné“ sourozence. To proto, že nechcete hodiny následující po snídani strávit bezmocným povalováním na pohovce. Pokud chcete zahájit den pořádnou dávkou vitaminů, nastrouhejte k párkům čerstvý křen. Klasickým dopoledním jídlem jsou vajíčka na slanině a také „francouzská topinka“ - chléb obalený v rozšlehaném vajíčku a osmažený na rostlinném oleji. Do těstíčka můžete přidávat oblíbené bylinky nebo třeba strouhaný sýr. Omelety s hráškem, se šunkou, se sýrem. Možností jsou desítky a vy už jistě znáte své favority. Vzpomínáte na úžasnou maminku z Postřižin v podání Magdy Vašáryové? Začínala den opečenou kotletkou. To také není špatný nápad.

Něco svěžího

V Čechách je zvykem přidávat k hutným snídaním kyselou okurku - jistě neprohloupíte, když to uděláte také. Rozhodně ale nesmíte vynechat zeleninový salát. Měl by být co nejpestřejší, aby vás hned ráno zásobil vitaminy na celý den. Zatímco zeleninové saláty je většinou nutné připravit čerstvé (nejedná-li se například o zelný, jemuž rozležení může jedině prospět), ovocný salát si můžete připravit den předem. Pokud ho ráno korunujete porcí nízkotučné šlehačky a hrstí drcených oříšků, bude váš brunch přímo královský.

Něco sladkého

Brunch by nebyl brunchem, kdyby mu chyběla nějaká ta rafinovaná sladkost. Jasně - je jednoduché sáhnout do spíže pro obvyklé oplatky či sušenky. Ale je to dost nudné řešení. Pro konzervativní strávníky se nabízí jiné lákadlo - sladké palačinky nebo lívance. Klidně kupte hotové těsto v sáčku, abyste ušetřili svůj drahý ranní čas. Náplní do palačinek a lívanců se nabízí nekonečné množství. Ovocné marmelády či rosoly (zkoušeli jste jablečné nebo borůvkové?). Tradiční tvarohová náplň s rozinkami - co ji oživit hrstkou strouhaného kokosu? Skořicový cukr, med, javorový sirup. Ideální je připravit si tác s náplněmi večer do chladničky - ráno ho jen vytáhnete a můžete se pustit do jídla. Pokud ale čekáte větší návštěvu, palačinky i lívance si odpusťte - koho by bavilo stát hodinu u pánve, zatímco ostatní spokojeně jedí a netrpělivě se dožadují dalších palačinek? Větší návštěvu vyřešte rafinovaně - den předem si upečte pořádný plech oblíbeného ovocného nebo krémového koláče, případně tác rychlých nepečených jednohubek. Několik typů nabízíme v dnešních receptech.

Něco tekutého

Při správném brunchi protečou hrníčky litry kávy a čaje - je proto dobré vyndat ze skříní i staré, dlouho nepoužívané, konvičky - tentokrát je jistě využijete. Návštěvníky poproste, aby přinesli něco alko a něco nealko. Moudrý návštěvník se dostaví s krabicí pomerančového džusu (ten mají rádi všichni) a přidá ještě jeden méně obvyklý (ananas nebo hrušku…). Láhev šampaňského je skvělým začátkem dne, není však nutné, aby jich byla basa, pokud chceme den zahájit úspěšně. Na každého jedlíka by měla vystačit jedna sklenka vína. A abychom předešli diskriminaci dětí, koupíme ještě jedny nealkoholické „bublinky“ pro ně. Tím bychom měli po ruce všechno, co potřebujeme pro úspěšný brunch. Jaké specialitky si připravíte, abyste rodinu i návštěvu příjemně překvapili, už je zcela na vás. Bude to exotické ovoce s krémem z mascarpone, nebo třeba jemné plátky uzeného lososa? Také zmrzlina není k zahození, zvlášť v teplém období roku. Možností jsou tisíce, ale to hlavní, na čem závisí úspěch vašeho brunche, je pohodová atmosféra. Místo bílého ubrusu tedy prostřete stůl kytičkovaným a křehké hrníčky po pratetičce nechte ve skříni. Ty obyčejné velké „kafáče“ vám pro dnešek klidně postačí.

Sladkosti na sobotu

* Čokoládové jednohubky

100 g cukru, 4 lžíce vody, 100 g strouhané čokolády, 100 g mletých ořechů (váš oblíbený druh), 0,5 dl rumu, kakao na obalení.

Vodu s cukrem svaříme na sirup, necháme mírně vychladnout, pak přidáme strouhanou čokoládu, ořechy a rum. Až směs vychladne, požádáme nejblíže sedící osobu o vyválení kuliček a jejich následné obalení v kakau.

* Kávový řez s mandlemi

200 g moučkového cukru, 5 vajec, 100 g mletých mandlí, 120 g hrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, Krém: 120 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce hodně silné černé kávy - zpracováváme v uvedeném pořadí.

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a oříšky. Nakonec velmi lehce zapracujeme sníh z bílků. Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, pak na něj rozetřeme těsto. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečený buď rozřízneme, nebo rozpůlíme na dva pláty (pak nám vzniknou vyšší řezy), potřeme náplní uvnitř i na povrchu. Povrch řezů ozdobíme vlnkami vidličkou a posypeme půlkami spařených a vyloupaných mandlí.

Plněné piškoty

Potřebujeme: balíček piškotů (nejlépe dlouhých cukrářských), mletý mák (nebo instantní makovou náplň), med nebo švestková povidla.

Med nebo povidla smícháme s mákem a natřeme na piškoty. Potom slepíme vždy dva k sobě a dáme vychladit. S medem docílíme jemné chuti, zatímco s povidly budou piškoty pikantnější.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče