Menu Zavřít

Snižte si výdaje za telefonování ve firmě i doma

25. 4. 2005
Autor: Euro.cz

VYZKOUŠELI JSME Takzvané GSM brány dokáží zlevnit telefonování i o polovinu. Mohou však pomoci také se zabezpečením kanceláře nebo domácnosti. Cena hovorů z pevné linky na mobily není zrovna nízká. Ve většině případů se vyplatí volat na mobilní telefon také z mobilu. Ale jak to zařídit v menší firmě nebo domácnosti?

**VYZKOUŠELI JSME

Takzvané GSM brány dokáží zlevnit telefonování i o polovinu. Mohou však pomoci také se zabezpečením kanceláře nebo domácnosti.

Cena hovorů z pevné linky na mobily není zrovna nízká. Ve většině případů se vyplatí volat na mobilní telefon také z mobilu. Ale jak to zařídit v menší firmě nebo domácnosti? Vyhradit jeden nebo více mobilních telefonů pro několik lidí a nechat je na mobilní telefonování? To není nejlepší nápad, protože mobily se pak různě povalují po stolech, nejsou k nalezení a složitě se na ně telefonuje zpátky. Řešení přitom není příliš složité. Stačí si pořídit GSM bránu.

Jde o relativně jednoduchou krabičku, která má v sobě zabudovaný modul GSM a několik konektorů. Do brány vložíte SIM kartu z mobilního telefonu, připojíte klasický telefonní přístroj a hned voláte za nižší ceny při komfortu pevné linky. Pro firmy je samozřejmě lepším řešením připojit zařízení přímo k pobočkové ústředně, a tu naprogramovat tak, aby čísla do mobilních sítí volala právě přes bránu. Výhod levnější komunikace tak mohou využívat všichni ve firmě.

Takovou nejlevnější GSM bránou na českém trhu je Ateus-EasyGate s cenou 5900 korun bez daně. Vejde se do ní ovšem jen jediná SIM karta, takže není vhodná pro firmy s více než zhruba deseti zaměstnanci. I tak dokáže právě díky volání přes GSM síť ušetřit až 50 procent nákladů na telefonní hovory. S používáním v domácnosti je to složitější, protože do ní vede jediný telefonní drát, a proto se nedá jeden telefonní přístroj lehce využívat jak pro volání na pevnou linku, tak na mobily. Ve firmě právě tento problém vyřeší pobočková ústředna.

BRAND24

GSM brána Ateus-EasyGate se dá také připojit k počítači a ovládat přímo z klávesnice počítače. Kromě odesílání textových zpráv lze třeba i faxovat nebo se připojit na internet. Pomocí počítače se dají také omezit odchozí hovory z brány třeba do zahraničí a povolit jen hovory do mobilních sítí. Hodí se to ke kontrole nákladů.

Kromě úspory peněz při telefonování je možné GSM bránu využít i třeba pro hlídání kanceláří nebo bytů. K zařízení se totiž prodává i bezpečnostní čidlo, které monitoruje pohyb. V případě zjištěného pohybu pak brána odešle předem naprogramovanou SMS zprávu na určené mobilní telefony s informací o poplachu. Výhodou je, že ji z provozu nevyřadí ani přestřihnuté elektrické vedení. Funguje totiž i na baterii.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).