Menu Zavřít

Smraďochy brzy skřípnou

27. 9. 2011
Autor: profit

Soused šetří, kde se dá. I k němu vedou trubky s plynem, ale když mu začaly růst účty za tento způsob vytápění, žlutý kohoutek rychle zavřel. Teď celá vesnice pozná, když se rodinka chce umýt nebo vyprat. I v létě, když je třicetistupňové parno, všichni v okolí zavírají okna, aby se neudusili smradem, který ze sousedova komína stoupá. Topí uhlím a kdoví čím dalším. Jenže se šetřením je konec.  

Foto: Ekobydleni.eu

Teď místo něho budou šetřit jiní. Přesněji řečeno ČEZ a další průmysloví a energetičtí giganti. Ti dostanou od státu zadarmo třetinu povolenek na vypouštění oxidu uhličitého. Stát tím přijde o necelých 50 miliard korun, které by mohl investovat třeba do podpory energeticky šetrné výstavby. Místo toho spoléhá na firmy, že dodrží dohodu a část z darované sumy vynaloží na ekologické projekty. Třeba ČEZ, který tímto darem získá nejvíce, se však po výměně vedení nechal slyšet, že obnovitelné zdroje energie rozvíjet nechce. Těžko říct, kde nakonec darované miliardy skončí.

CONTENT24

Díra v kapse státu je však velká a pár miliard by se přece jenom hodilo. Tak si politici vzpomněli, že před několika lety vytvořili cosi, co se jmenuje ekologické daně. V podstatě nejde o nic jiného než o spotřební daně na elektřinu, plyn a tuhá paliva. A právě uhlí používané k vytápění rodinných domů či firem má rozpočet spasit. Ještě se neví, o kolik taxa z uhlí podraží, celkem by ale změna mohla státu vynést nějakých sedm miliard korun ročně.

Soused se musí pěkně kroutit. Možná že to své smradlavé topení nakonec za plyn vymění, když obojí bude stát skoro stejně. Ve vesnici by si všichni oddychli a možná by i Kalouskovi a spol. poděkovali. Pokud si ovšem ten chytrák přes ulici nenajde něco ještě smradlavějšího, co by do kamen mohl házet. A co mu stát zatím zdanit nedokáže.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).