Menu Zavřít

SMĚRNICI EU KOMPLIKUJÍ NÁRODNÍ ZÁJMY

7. 2. 2005
Autor: Euro.cz

HOSPODÁŘSKÁ KOMORAEvropská unie připravuje vydání směrnice o službách, která by měla rozšířit čtyři základní svobody Unie (volný pohyb osob, zboží, kapitálu a pracovní síly) o volný pohyb služeb. Problémem je, že každá ze členských zemí má výrazně odlišné podmínky pro poskytování služeb a zejména velké státy odmítají postupovat podobně jako u zboží, kde je uplatňován princip „země původu“.

**HOSPODÁŘSKÁ KOMORA

Evropská unie připravuje vydání směrnice o službách, která by měla rozšířit čtyři základní svobody Unie (volný pohyb osob, zboží, kapitálu a pracovní síly) o volný pohyb služeb. Problémem je, že každá ze členských zemí má výrazně odlišné podmínky pro poskytování služeb a zejména velké státy odmítají postupovat podobně jako u zboží, kde je uplatňován princip „země původu“. U pohybu zboží díky tomuto principu stačí, aby výrobek splňoval normy podle zákonů země, kde je vyráběn a může být prodáván v kterékoli další zemi Evropské unie. V ideálním případě by to tak mělo fungovat i u poskytování služeb. „Například poradce, který splní všechny potřebné parametry ve své zemi, by měl mít možnost nabízet služby ve všech dalších zemích Unie,“ vysvětlil prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

Tato myšlenka se ale nelíbí řadě unijních zemí a do přípravy směrnice zasahují prosazováním vlastních zájmů. Směrnice o službách, která měla jejich pohyb zjednodušit, dnes paradoxně obsahuje přes sto stran a počet regulací naopak značně navýšila. Nabízí zdlouhavé a neschůdné cesty harmonizace předpisů včetně daňových a mzdových, které jsou v podstatě nereálné. „Než takovou směrnici, to raději žádnou,“ tvrdí Drábek. Předkládané námitky zejména ze starých členských zemí Unie podle něj prakticky paralyzují hlavní záměr směrnice, v níž začínají převažovat úzké národní zájmy. Ochranu vlastních poskytovatelů služeb přitom jednotlivé státy skrývají pod nejrůznější záminky, jako jsou nízké standardy, nízké mzdy a daně v zemi původu apod. Problém je podle něj také v tom, že zpravodajkou v Evropském parlamentu pro tuto směrnici je německá poslankyně sociálnědemokratické strany: „To v sobě spojuje dva negativní faktory. První je ten, že pochází z Německa, které je jednou z velkých zemí Unie, v nichž převažuje trend chránit svůj trh. Druhým negativem je její politická orientace, díky níž je stoupenkyní větších regulací.“

BRAND24

O tomto problému jednal prezident Hospodářské komory ČR v Bruselu s Miroslavem Ouzkým, viceprezidentem Evropského parlamentu a se Zuzanou Roithovou, místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh. „Poslankyně Zuzana Roithová je o problémech, které vyvstávají okolo této směrnice, velmi dobře informovaná. Výbor, jehož je místopředsedkyní, se zabývá právě podnikatelskou sférou, věřím proto, že se podaří najít více podobných hlasů a směrnice v této podobě nebude přijata,“ uzavřel Drábek.

Tuto část připravuje Hospodářská komora ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).