Menu Zavřít

Směr Ukrajina

27. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Arca Capital

BRAND24

Společnost Arca Capital začala jako jeden z prvních slovenských investorů podnikat na Ukrajině v oblasti nemovitostí a developmentu. „Dostat se ke komplexním analýzám trhu je na Ukrajině v současnosti problém,” říká Pavol Krúpa, akcionář Arca Capital, který se na ukrajinských projektech aktivně podílí. “Informační databáze jsou přibližně v takovém stádiu, jako byly na Slovensku v období po roce 1989,” konstatuje Krúpa. Vlastní hodnocení a analýzy firmy prý ale rozhodly o správnosti investice. “Tuto oblast považujeme za mimořádně zajímavou a perspektivní,” dodává.
Arca Capital se na Ukrajině nejprve zaměřila na logistická centra. Ve třech lokalitách hodlá vybudovat centra, která po dokončení nabídnou 95 tisíc metrů čtverečních. Celková investice dosáhne zhruba dvanácti milionů eur. Dalším ukrajinským projektem Arca Capitalu je rezidenční komplex Sedm pramenů, vzdálený 25 kilometrů od Kyjeva. Na 24 hektarech zde vyroste 140 rodinných domků. Na projektu, jehož celkové náklady přesáhnou 32 milionů eur a jenž bude dokončen v roce 2011, budou Slováci spolupracovat se společností Sollaris Developers. „Výstavba rodinných domů je určena pro střední a vyšší vrstvu obyvatelstva,“ upřesnil Pavol Krúpa. Jak dodal, skupina chce v nejbližším období své investice směřovat i do sféry luxusní výstavby, která by byla určená pro nejsolventnější skupiny obyvatelstva. Ideální lokalitou jsou dle Krúpy pozemky u Černého moře.
Arca Capital je private equity skupinou, která má zastoupení na Slovensku, v České republice, na Ukrajině a ve Velké Británii. Dosud investovala kolem 220 milionů eur a v současnosti spravuje aktiva v hodnotě asi 105 milionů eur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).