Menu Zavřít

Slunce smrdí

12. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Kriminalita

Na jižní Moravě se kvůli fotovoltaickým elektrárnám falšovaly dokumenty

Troskotovice ležící ve vinařské krajině nedaleko Pohořelic na jihu Moravy jsou městysem, o kterém padla první písemná zmínka už v roce 1046. Vinařské tratě v okolí ale v posledních letech doplňují také řady solárních panelů.
Na pozemcích o výměře zhruba tří a půl hektaru nedaleko Troskotovic stojí solární elektrárna o výkonu 1,102 megawattu patřící pražské společnosti RenoEnergie, jež elektrárnu provozuje zhruba rok. Firmu vlastní podle informací České kapitálové informační agentury z 86 procent ředitel Českých aerolinií (ČSA) a Letiště Praha Miroslav Dvořák. Dalšími akcionáři jsou Plzeňáci Zdeněk Valeš s deseti a Jakub Helus s 3,35 procenta.
Když společnost letos v březnu požádala, aby mohla v sousedství stojící elektrárny postavit další, úředníky to zarazilo. Překvapilo je totiž, že si firma o změnu převodu zemědělského půdního fondu nepožádala naráz. A při následné prověrce schvalovacího řízení přišli na to, že v jeho průběhu do dokumentace někdo podstrčil zfalšovaný dokument. Pozoruhodné je, že obecní pozemky podobně jako RenoEnergie koupily pro stavbu solárních elektráren ještě další dvě společnosti z Prahy, firmy Jahnstone a Argemax. Ty však nic nepostavily a po provalení toho, že se falšovaly dokumenty a na pozemcích stavět nelze, je od nich Troskotovice vykoupily zpět.

Sloní paměť

Na podvod se zfalšovaným dokumentem přišel jeden z úředníků brněnské pobočky ministerstva životního prostředí. „Ke každému územnímu plánu, pokud je tam dotčen zemědělský půdní fond, se musí vyjádřit orgán ochrany půdy, zda souhlasí s tím, že předmětná lokalita bude ze zemědělského půdního fondu vyjmuta. A my jsme narazili na to, že tam došlo ke změně územního plánu. Z krajského úřadu nám předložili náš údajný souhlas, ačkoliv jsme nic takového nevydali. Kolega, který na to přišel, má jednak velmi dobrou paměť a jednak bylo na první pohled patrné, že tento dokument jsme nikdy nevydali. Měl sice všechny náležitosti, přesto však bylo zřejmé, že to je podvrh,“ sdělil týdeníku EURO ředitel odboru výkonu státní správy ministerstva životního prostředí Miroslav Rokos.
Pro starostu Troskotovic Michala Ordoše je příběh se zfalšovaným dokumentem problematickou záležitostí, o níž velmi nerad mluví. „To už je dávno uzavřené. Jde o doklad, který neseděl, já jsem k tomu přišel jako slepý k houslím,“ brání se medializaci případu Ordoš.
Při prověřování vzniku zfalšovaného dokumentu se přišlo na to, že výchozími údaji pro falzum byla žádost Moravských naftových dolů z roku 2000 o prodloužení platnosti povolení geologických prací v průzkumném území u Hodonína. Padělatel si z ní vzal číslo jednací a příslušné grafické prvky a do materiálu vložil údaje, které se vázaly k návrhu změny územního plánu v Troskotovicích.
„Na základě zfalšovaného materiálu samospráva Troskotovic schválila změnu územního plánu. Firma pak předložila krajskému úřadu požadavek na změnu statutu pozemku pro výstavbu elektrárny. A úřad v domnění, že listina je pravá, stavbu povolil. Následně stejná společnost zažádala, že by chtěla stavět elektrárnu také na sousedním pozemku. A to už krajský úřad začal zjišťovat, proč jedna firma žádá o změnu statutu půdy na dva sousedící pozemky samostatně, protože se nechtěl dostat do možných kompetenčních sporů. Zeptali se nás tedy, jestli jsme to povolovali, a tak se přišlo na ten podvod. Pak případ převzala policie,“ řekl týdeníku EURO zdroj z ministerstva životního prostředí, který je s případem detailně obeznámen.

Jednoznačný falzifikát

Policie závěry vyšetřování zatím odmítá zveřejnit. „Vámi popisovaný případ kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality Služba kriminální policie a vyšetřování Brno-venkov vyšetřovali. V současné době je spis se zjištěnými skutečnostmi z vyšetřování a následným rozhodnutím na státním zastupitelství v Břeclavi. Informace tedy v této fázi můžete získat pouze tam,“ vzkázal týdeníku EURO tiskový mluvčí Policie Brno-venkov Bohumil Malášek.
Břeclavská okresní státní zástupkyně Anežka Forstová potvrdila, že dozorující státní zástupce si spisový materiál od policie vyžádal a že po jeho přezkoumání zváží další postup. „V tuto chvíli proto k této věci nelze sdělit žádné další informace,“ napsala v e-mailové odpovědi Forstová.
Protože jsou orgány činné v trestním řízení na informace skoupé, pokusili jsme se obstarat si je jinou cestou. V jednom z dokumentů o troskotovické kauze, který má týdeník EURO k dispozici, se píše: „V daném případě došlo k naplnění znaků citovaného trestného činu (tedy padělání a pozměňování veřejné listiny), skutečností však zůstává, že dosud provedená opatření policie nevedla ke zjištění skutečností opravňujících zahájit trestní stíhání určité osoby.“
To je ale poněkud zarážející, protože při ukládání podobných listin by mělo být zaznamenáno, kdo a kdy daný dokument přinesl a do dokumentace založil.

BRAND24

Dvořák: Vše je ok

Co na všechny tyto skutečnosti říká majoritní vlastník RenoEnergie, tedy stávající šéf aerolinek a Letiště Praha, Miroslav Dvořák? O problému v Troskotovicích prý vůbec neví. „Máme vydané kolaudační rozhodnutí a máme rok postavenou elektrárnu, která je připojená. Já tomu nerozumím. Obec rozparcelovala několik hektarů pozemků a vyzvala investory, aby si je koupili. Ty pak prodala za účelem výstavby fotovoltaiky. V kupní smlouvě obec prohlašuje, že byl změněn územní plán za účelem fotovoltaiky. Právník, který tu záležitost administruje, mi sdělil, že je všechno v pořádku, včetně kolaudačního rozhodnutí,“ prohlásil pro týdeník EURO Dvořák. „Územní plán si navíc zajišťuje obec,“ podotkl.
Kromě zmíněného projektu v Troskotovicích provozuje RenoEnergie ještě další solární elektrárnu o instalovaném výkonu 2,150 megawattu v Hodonicích ve znojemském okrese. Elektrárna zaujímá plochu 5, 9 hektaru. Kromě toho vlastní dvě vodní elektrárny v Bulharech na Dyji (výkon 720 kilowattů) a v Libočanech na Ohři (výkon 672 kilowattů).
Kdo tedy může být potenciálním tvůrcem padělku, který umožnil výstavbu solární elektrárny v Troskotovicích? Celkem logicky by se nabízela verze, že nejspíš někdo z těch, krdo tam chtěl stavět. Méně pravděpodobné je, že by sofistikovaně zfalšovaný dokument vytvářel někdo z troskotovické radnice s rizikem trestního stíhání. Těžko však věřit, že na obecním úřadě nikdo o pochybném dokumentu umožňujícím změnu územního plánu nevěděl. „Fór je nejspíš v tom, že tam těch projektů bylo víc, tak jestli to s tím nějak nesouvisí,“ upozorňuje Dvořák na zpětný projekt dalších dvou pozemků.
Přestože elektrárna v Troskotovicích stojí díky neznámému padělateli, ke zrušení kouladačního rozhodnutí, a následně i elektrárny velmi pravděpodobně nedojde. „Zrušení stavby vás napadne v první chvíli. Jenže musíte vycházet z toho stavu, který nastal. Správní řád nějakým způsobem stanoví práva v dobré víře nabytá, dotčení zájmu žadatele proti veřejnému zájmu, velikost újmy a podobně. Pokud by se podvod neprokázal konkrétní osobě a kolaudační rozhodnutí by bylo zrušeno, společnost by se mohla hojit na státu,“ řekl nejmenovaný zdroj týdeníku EURO.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).