Menu Zavřít

Slovníček pojmů

7. 4. 2003
Autor: Euro.cz

* Cílová částkaPři uzavírání smlouvy o stavebním spoření si vždy zvolíte výši cílové částky. Představuje celkovou částku, kterou budete mít při splnění podmínek spořitelny k dispozici k řešení bytových potřeb. Výše cílové částky tedy nepředstavuje - jak se někdy obecně věří - výši úspor účastníka na konci stavebního spoření.

* Cílová částka

Při uzavírání smlouvy o stavebním spoření si vždy zvolíte výši cílové částky. Představuje celkovou částku, kterou budete mít při splnění podmínek spořitelny k dispozici k řešení bytových potřeb. Výše cílové částky tedy nepředstavuje - jak se někdy obecně věří - výši úspor účastníka na konci stavebního spoření. Úspory, resp. úspory a státní podpora, představují obvykle pouhých 40 až 50 % cílové částky - zbývajících 50 až 60 % představují prostor pro čerpání úvěru ze stavebního spoření.

* Doba spoření: Doba mezi uzavřením smlouvy o stavebním spoření a podepsáním smlouvy o úvěru nebo vyplacením uspořené částky

* Fáze úvěru: Doba od uzavření smlouvy o úvěru do jeho splacení

* Měsíční úložka: Částka, kterou účastník stavebního spoření ukládá měsíčně na svůj účet stavebního spoření.

* Překlenovací úvěr: Pokud tyto tři podmínky nesplňujete, tj. doposud jste nenaspořili požadovaný vklad, vaše smlouva neběží alespoň 24 měsíců nebo jste nezískali odpovídající hodnotu parametru, můžete využít tzv. překlenovací úvěr. Ten běží paralelně s původní smlouvou o stavebním spoření, na kterou musíte případně dále spořit (pokud ještě nemáte naspořenu požadovanou částku), a trvá do okamžiku, kdy splníte všechny podmínky pro přidělení „klasického“ úvěru ze stavebního spoření úročeného 5 až 6 %.

* Přijetí (akceptace) návrhu smlouvy: Písemné přijetí návrhu zájemce o uzavření smlouvy o stavebním spoření ze strany stavební spořitelny v předepsané lhůtě. Dnem přijetí (akceptací) návrhu je smlouva o stavebním spoření uzavřena.

* Smlouva o úvěru: Smlouva, v níž se stanoví podmínky pro poskytnutí úvěru ze stavebního spoře ní, tj. výše úvěru, lhůta splatnosti, zajištění úvěru, výše měsíčních splátek a další podmínky.

* Splátka: Pravidelná nebo jednorázová platba klienta na splácení úvěru ze stavebního spoření. Její výše je závislá na ujednání smlouvy o úvěru a nesmí být nižší než minimální měsíční splátka stanovená Všeobecnými obchodními podmínkami.

* Státní podpora: Fyzická osoba s trvalým pobytem v ČR má nárok na státní podporu, jež se vyplácí ve výši 25 % z částky, kterou účastník naspořil za jeden rok. Maximální roční úložka, ze které je podpora vyplácena, je 18 000 Kč. Případné přeplatky nad tuto částku a úroky z vkladů účastníka se převádějí do základu pro výpočet státní podpory v dalším roce.

* Úročení: Vklady klientů stavebního spoření a připsané zálohy státní podpory jsou stavební spořitelnou úročeny ročně 2-3 %. Úroky z vkladů fyzických osob jsou osvobozeny od daně. Právě osvobození úroků od daně a státní podpora dělá ze stavebního spoření jednou z nejzajímavějších forem ukládání peněz.

* Uspořená částka: Zahrnuje vklady stavebního spoření, připsané úroky z vkladů a u fyzických osob úroky z připsané státní podpory, po úhradě poplatků za vedení účtu apod.

* Úvěr: Po skončení spořicí fáze a splnění následujících podmínek přechází stavební spoření do druhé - úvěrové fáze, kdy máte nárok na úvěr s nízkou úrokovou sazbou. Ve většině případů jsou úvěry ze stavebního spoření úročeny 5 až 6 % p. a. (Zákon totiž určuje, že rozdíl mezi úrokovou sazbou z vkladu a úvěru může být maximálně tři procentní body.) Podmínkou získání úvěru je, že vaše smlouva trvá již alespoň 24 měsíců, naspořili jste částku požadovanou stavební spořitelnou (40 nebo 50 % cílové částky) a získáte tzv. hodnotící parametr vyžadovaný spořitelnou.

BRAND24

* Varianty stavebního spoření: Stavební spoření bývá nabízeno ve více variantách, vzájemně se odlišují výší příslušných minimálních úložek, minimálních splátek úvěru a hodnotou koeficientu/faktoru. Ovlivňují délku doby spoření i splácení úvěru.

* Všeobecné obchodní podmínky stavebního spoření: Základní dokument každé stavební spořitelny, který upravuje konkrétní principy a podmínky stavebního spoření v souladu se zákonem č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření. Podmínky schvaluje Ministerstvo financí ČR v dohodě s Českou národní bankou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).