Menu Zavřít

Slovní Entropa

27. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Britové se chystají na nápor olympijských turistů po svém

BRAND24

Velká Británie má svého Davida Černého. Jmenuje se VisitBritain a je to agentura pro podporu cestovního ruchu. Nedávno vydala soubor tipů pro občany své země, jak za dva roky zpříjemnit pobyt kohortám turistů z celého světa, kteří na ostrov dorazí v průběhu letních olympijských her. Její doporučení si s klišé obsaženými v kontroverzním díle českého výtvarníka nezadají. Posuďte sami.
Usmívající se Japonec není nutně veselý. Když sedíte, snažte se před nimi neukazovat podrážky bot. Na srazy choďte včas. Smrkání na veřejnosti považují za neomalenost. Dávejte si pozor, jak naléváte víno Argentincům. Neurážejte se kvůli jejich smyslu pro humor, pokud budou jemně útočit na vaše oblečení nebo váhu. Na turisty z Hongkongu nemrkejte. Ukazujte s otevřenou dlaní, nikoliv ukazováčkem, protože toto gesto obecně používají pro zvířata. Pamatujte si, že Arabové nemají rádi, když jim nařizujete, co mají dělat. Je necitlivé ptát se Araba z Emirátů, zda chce k vajíčkům slaninu.
Neděste se, když vám Jihoafričan řekne, že ho zastavil robot – robotem míní semafor. Brazilcům nepokládejte osobní otázky. Při prvním setkání s Indem se vyvarujte fyzického kontaktu a buďte trpěliví, pokud se bude chovat neslušně, hlučně nebo bude netrpělivý. S Mexičany se nebavte o válce s USA (1845–1846), chudobě ani zemětřeseních. Kanaďana nikdy nenazývejte Američanem. Na kompliment od Číňana nikdy neodpovídejte „Děkuji“, ale jako výraz pokory ho slušně odmítněte. Před Belgičanem si neprokřupávejte prsty. A není pravidlem, že Poláci pijí nadmíru alkohol. Navzdory stereotypům vnímají nadměrnou konzumaci alkoholu s nelibostí.
Škoda jen že na seznamu chybějí Češi. Britům bychom mohli doporučit: Nedivte se, že nechodí do restaurací a místo toho na lavičce konzumují doma namazaný chleba. A už vůbec nebuďte překvapení, když si po třetím pivu objednají další.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).