Menu Zavřít

Slovensko pozastavilo přijetí euroústavy

18. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Slovenský ústavní soud minulý týden pozastavil ratifikaci evropské ústavní smlouvy, kterou před dvěma měsíci schválil parlament. Soud přijal k dalšímu jednání stížnost občanů, podle nichž se mělo o ústavě rozhodnout v referendu. Odložil také platnost usnesení parlamentu do doby, než sám vynese definitivní rozhodnutí.

BRAND24

Ústavní soud zároveň předběžným opatřením zabránil prezidentovi republiky Ivanu Gašparovičovi, aby dokument ratifikoval. Předseda ústavního soudu Ján Mazák nevyloučil, že soud rozhodne ještě letos, zároveň ale zdůraznil, že půjde o komplikovaný proces.

„Pro ústavní soud je to velká výzva. Jde o závažnou kauzu a ústavní soud si klade za povinnost vysvětlit některé otázky tak, aby v nich bylo jednou provždy jasno,“ uvedl Mazák. Ústavní soud má nyní rozhodnout, zda stačí, aby euroústavu schválil parlament, nebo je nutné přijmout ústavní zákon, který by museli potvrdit občané v referendu. Do konečného verdiktu soudu tedy platí, že Slovensko návrh evropské ústavní smlouvy nepřijalo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).