Menu Zavřít

Slovenská vláda chystá balík pro podniky

2. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Slovenská vláda chce zavést nové finanční příspěvky pro zaměstnavatele, které mají pomoci udržet zaměstnanost v době globální hospodářské krize.

Řekl to premiér Robert Fico. Vláda oznámila, že z letošního rozpočtu využije 332 milionů eur (9,1 miliardy českých korun) na zmírnění dopadů krize. Peníze plánuje získat úsporami všech ministerstev a úřadů. „Naším cílem je především pomoci firmám, zaměstnavatelům, aby v čase určitého tlaku, v čase určité paniky, která momentálně nastává, nepřistupovali okamžitě k hromadném propouštění, nebo k propouštění zaměstnanců,“ uvedl Fico.

BRAND24

Vláda chce například zjednodušit zakládání sociálních podniků, které dávají práci hlavně méně kvalifikovaným lidem v regionech. Firmám chce také umožnit ucházet se o příspěvek na nově vytvořená pracovní místa. Kabinet se chystá podpořit i nezaměstnané, kteří se rozhodnou založit si živnost, či rozšířit vyplácení příspěvků na cesty za prací.

Fico připustil, že vláda v případě potřeby přikročí ke zvýšení deficitu veřejných financí, který tento rok naplánovala na 2,08 procenta hrubého domácího produktu. Kabinet však podle něj nechce zvýšit schodek nad úroveň tří procent HDP, pod kterou Slovensko muselo stlačit deficit kvůli přijetí eura.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).