Menu Zavřít

Slovenská firma představila nové létající auto

20. 4. 2017
Autor: Redakce

Nový model létajícího auta představila na světové výstavě Top Marques v Monaku slovenská společnost AeroMobil. Firma zároveň začala přijímat předběžné objednávky na létající vozidlo, jehož cena přesáhne částku milionu eur (zhruba 27 milionů korun).

„V úvodní sérii nebude vyrobeno více než 500 kusů, a to v ceně od 1,2 do 1,5 milionu eur v závislosti na konfiguraci. Od této chvíle začínáme přijímat rezervace a předběžné objednávky,“ nastínil v Monaku výkonný ředitel AeroMobilu Juraj Vaculík. Nový model létajícího auta na výstavě odhalil se zástupcem slovenského výrobce monacký kníže Albert II.

Podle portálu hnonline.sk se létající auto ze Slovenska dostane na cesty a do vzduchu v roce 2020. Agentura AP připomíná, že pro pohyb ve vzduchu musí mít řidič pilotní průkaz.

Na letadlo se šest metrů dlouhé auto promění za 3 minuty

V silničním provozu je vozidlo téměř šest metrů dlouhé a 2,2 metru široké. S rozvinutými křídly jeho šířka dosáhne 8,8 metru. V leteckém režimu, do něhož se stroj přestaví za necelé tři minuty, AeroMobil pohání motor s výkonem 224 kilowattů. Stroj má dolet 750 kilometrů. Vozidlo je vybaveno také padákem a zájemci si mohou objednat i funkci autopilota.

AeroMobil zkraje dubna oznámil vstup nového investora, podnikatele Patricka Hessela. Ten na Slovensku založil společnost C2i na výrobu komponentů pro automobilový a letecký průmysl, která je dlouhodobě jedním z partnerů AeroMobilu. Většinový podíl ve firmě C2i Hessel nedávno prodal jihokorejské společnosti LG Hausys.


Přečtěte si také:

Kříženec vzducholodi s letadlem opět vzlétá a míří na burzu

Vzducholoď Airlander při zkušebním letu v Anglii


Podle portálu etrend.sk z projektu létajícího auta naopak odchází jeho zakladatel Štefan Klein. Podnikatel portálu řekl, že se chce věnovat prototypům zejména v nových oblastech dopravy.

Společnost AeroMobil vznikla v roce 2010. Před výstavou v Monaku představila v letech 2013 a 2014 dva starší prototypy létajícího auta.

Létající auto představila v Monaku také nizozemská společnost PAL-V. Její vůz nazvaný PAL-V Liberty je menší než slovenský, měří jen čtyři metry. Auto by se mělo začít prodávat v příštím roce, ale i tato firma už přijímá předběžné objednávky. Cena konkurenčního stroje je zhruba poloviční a pohybuje se v rozmezí od osmi milionů do 13,5 milionu korun.

BRAND24

Do stroje se vejdou dvě osoby. Cestovní rychlost ve vzduchu je 160 kilometrů v hodině, což je i maximální rychlost na zemi. Dolet má auto 400 až 500 kilometrů.

O letectví si také přečtěte:

Hybridní letadla nejen pro hipstery mají změnit letectví

Airbus „zatraktivnil“ stroj A380. Napěchuje do něj další desítky lidí

„Zločin dramatických rozměrů.“ Opilému pilotovi Travel Service hrozí rok vězení


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).