Slovenská brynza proniká na západ

24. května 2004, 00:00 - (čtk)
24. května 2004, 00:00

Brynza, slovenská potravinářská specialita vyráběná z ovčího mléka, pomalu překračuje hranice regionu. Po vstupu země do Evropské unie začali výrobci ve větší míře prosazovat její prodej v západní Evropě. "Brynzu jsme na zkoušku umístili v Německu a Francii," řekl předseda Cechu výrobců brynzy Peter Lajda.

Výrobci navíc jednají o dodávkách na rakouský trh.

Název „slovenská brynza“ schválila Unie jako tradiční slovenský výrobek. Pod tímto názvem se může v EU prodávat pouze brynza vyrobená na Slovensku, při jejíž výrobě jsou dodržována přísná kritéria. Výrobci usilují o to, aby brynza dostala přívlastek probiotic-ký výrobek. „Na západoevropské trhy vstupujeme s heslem ,Jezte brynzu -prodloužíte si život,“ dodal.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče