Slovenská brynza proniká na západ

24. května 2004, 00:00 - (čtk)
24. května 2004, 00:00

Brynza, slovenská potravinářská specialita vyráběná z ovčího mléka, pomalu překračuje hranice regionu. Po vstupu země do Evropské unie začali výrobci ve větší míře prosazovat její prodej v západní Evropě. "Brynzu jsme na zkoušku umístili v Německu a Francii," řekl předseda Cechu výrobců brynzy Peter Lajda.

Výrobci navíc jednají o dodávkách na rakouský trh.

Název „slovenská brynza“ schválila Unie jako tradiční slovenský výrobek. Pod tímto názvem se může v EU prodávat pouze brynza vyrobená na Slovensku, při jejíž výrobě jsou dodržována přísná kritéria. Výrobci usilují o to, aby brynza dostala přívlastek probiotic-ký výrobek. „Na západoevropské trhy vstupujeme s heslem ,Jezte brynzu -prodloužíte si život,“ dodal.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče