Menu Zavřít

Sloučí, či nesloučí resorty?

10. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Na některých tématech zemědělství, životního prostředí a venkova se strany neshodnou

Ministerstva zemědělství (MZe) a životního prostředí (MŽP) se nesloučí. Vyplývá to z materiálu, na kterém se předběžně dohodli zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV). V dokumentu, který má týdeník EURO k dispozici, se uvádí, že „vláda zajistí přehodnocení kompetencí mezi MŽP, MZe a ministerstvem pro místní rozvoj, aby se nepřekrývaly“.

Stranické zájmy

Dle zasvěceného účastníka koaličních jednání v expertní skupině pro životní prostředí, zemědělství a venkov je pravděpodobná varianta přerozdělení agendy místního rozvoje. Část kompetencí by získaly MZe a MŽP. Oblast evropských fondů by měla přejít pod úřad vlády. Nápad ODS sloučit MŽP a MZe kritizoval Bedřich Moldan z TOP 09. „Ten, kdo hospodaří, by neměl zároveň kontrolovat,“ prohlásil Moldan v narážce na rozdělení sil mezi oběma resorty.
V diskusích o změnách kompetenčního zákona, který upravuje působnost ministerstva, jde také o stranické zájmy. Občanští demokraté se obávají, že by se TOP 09 mohla zmocnit MZe. „To je poslední věc, která ,topce‘ chybí k celorepublikové působnosti. Přístup do regionů je pro ni zásadní,“ popsal situaci občanský demokrat, který si nepřál být jmenován. Z prohlášení vyjednávačů se sice zdá, že je oblast životního prostředí, zemědělství a venkova bez konfliktů, na několika tématech se však strany neshodnou. Tím nejdůležitějším je ekotendr za desítky miliard korun. „Vláda podpoří otevření nabídek uchazečů o ,superzakázku‘ na likvidaci ekologických zátěží,“ uvádí se v návrhu koaliční smlouvy. Zároveň však prohlášení varuje, že pokud nebude nabídka přijatelná, vláda vypíše „menší, transparentní, dobře definované a odborně dohlížené zakázky pro víc uchazečů“.

Dílčí shoda

Politici si tím nechávají otevřenou variantu zrušení ekozakázky, což podporují skeptici ve VV a v ODS. TOP 09 prý chce v tendru pokračovat a znát cenové nabídky účastníků. Někteří politici však neoficiálně přiznávají, že by bylo nejlepší tendr zrušit a rozdělit jej na několik menších zakázek. Nechtějí však tento názor prosazovat veřejně. Obávají se totiž arbitráže ze strany zájemců, kteří už nabídky podali. Nakonec se může stát, že vláda sice obálky otevře, ale navzdory tomu tendr zruší. Formálně bude argumentovat změnou ekonomických podmínek – tendr byl vypsán před vypuknutím hospodářské krize. Jinou možností je ekozakázku zrušit, protože je pro Česko cenově nevýhodná.
Dalším sporným bodem ve vyjednávání se stalo převedení péče o vodu, územního plánování a stavebního řádu pod MŽP. O překlenutí uměle rozdělených témat usilují především občanští demokraté. Dle návrhu koaliční smlouvy by se to mělo stát do jednoho roku od ustavení nové vlády. O přesun současných kompetencí MZe se snaží i ekologové. Jsou totiž přesvědčeni, že MŽP zajistí efektivnější a k přírodě šetrnější správu vodních toků. Navíc až do roku 1993 byla tato problematika v kompetenci MŽP.
Mezi připravované legislativní úpravy a záměry, na kterých se tři koaliční partneři shodli, patří zachování územních limitů těžby, vypracování nové energetické politiky, zákon o ochraně ovzduší, strategický dokument k péči o krajinu, novela zákona o odpadech či založení Národního úřadu pro bezpečnost potravin.

Martin Shabu, martin.shabu@euro.cz

BRAND24

Box:
Glosa
Vykroužkujte úředníky
V českém zemědělství pracuje dle posledních dostupných údajů 126,4 tisíce lidí. Nad nimi bdí ministerstvo a nespočet kontrolních institucí. Do agrárního resortu patří také tři fondy (pozemkový, intervenční a podpůrný), sedm výzkumných ústavů a mnoho příspěvkových organizací. Dohromady zaměstnávají zhruba deset tisíc lidí. Prostým dělením vychází na jednoho zemědělce necelých třináct úředníků. Poměřování je trochu zjednodušené, protože zastřešené úřady jsou i pro ostatní občany. Proč však natolik zbytnělé? Před patnácti lety se na těšnovské ministerstvo vešly všechny tři fondy i další organizace. Dnes mají po Praze vlastní sídla se spoustou kanceláří, které bylo třeba zaplnit. Zemědělský resort přitom není jediný, v němž obrovsky nabobtnala byrokracie. A stát už to všechno nemůže uživit.
„Vláda sníží byrokratický aparát v resortech, aby se snížily rozpočtové výdaje.“ Tato věta se objevila v návrhu expertního týmu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, který vytváří část koaliční smlouvy za životní prostředí, zemědělství a venkov. V pracovním textu z 6. června je však škrtnutá! Nezbývá než věřit, že citovaný závazek bude koaliční smlouva alias vládní prohlášení obsahovat a uvede jej hned nahoře pro všechny resorty najednou. Pak jej už nemusí opakovat v jednotlivých kapitolách. Plán spojit sedm kontrolních úřadů v gesci ministerstva zemědělství do jednoho a sloučit Pozemkový fond s Ústředním pozemkovým úřadem, s čímž počítá aktuální programový návrh do budoucna, totiž úředníky a peníze hned tak neušetří.

Táňa Králová, tana.kralova@euro.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).