Menu Zavřít

Šlo to i bez dotací

4. 6. 2007
Autor: Euro.cz

MILOVICE - BOŽÍ DAR Z dob minulých zbyla Česku nejen rozměrná paneláková sídliště - z panelů stavěla i armáda. Řada bývalých vojenských objektů už byla rekonstruována a slouží dál. K takovým patří i malé panelové sídliště nedaleko středočeských Milovic.

MILOVICE - BOŽÍ DAR Z dob minulých zbyla Česku nejen rozměrná paneláková sídliště - z panelů stavěla i armáda. Řada bývalých vojenských objektů už byla rekonstruována a slouží dál. K takovým patří i malé panelové sídliště nedaleko středočeských Milovic.

Armáda někdejšího socialistického Československa po sobě zanechala rozsáhlé realitní dědictví. Jeho značnou část zeštíhlená česká armáda už nepotřebuje, a tak v posledních letech do civilního sektoru převedla stovky objektů - kasáren, skladů, administrativních budov i bytových domů. Jeden z nich stojí nedaleko Milovic, v lokalitě Boží dar. Dnes už v nové podobě - rozsáhlou rekonstrukcí tady z bývalých vojenských bytů vznikly byty nové, tentokrát už pro „normální“ občany.

VŠECHNO ZA SVÉ

Při jízdě po silnici z Benátek nad Jizerou do Milovic minete nejdříve hypermoderní velkoskládku, kousek za ní úhledné golfové hřiště a pak už se ocitnete v lese. A uprostřed něj narazíte na malé panelové sídliště, jaká se stavěla v osmdesátých letech. Domy ovšem mají novou fasádu a hlavně solidní tepelnou izolaci, což byla a je největší slabina panelových domů.

Zcela změněné jsou i interiéry bytů: plovoucí podlahy, atraktivní obklady, rohové vany ve zděných koupelnách (tedy nikoli umakartových), plastová okna. To vše se na sídlišti Boží dar pořídí za ceny mezi 15 až 20 tisíci korun za metr čtvereční. A to v lokalitě, odkud cesta automobilem na pražský Černý Most trvá dvacet minut. S prodejem proto nejsou žádné potíže, spíše lze počítat s určitým navýšením cen v dalších etapách - první dva domy jsou už hotovy, rekonstrukce dalších dvou by měla být ukončena v příštím roce.

„Cena objektu byla poměrně nízká, to dávalo naději na slušný ekonomický výsledek,“ říká Pavel Švestka ze stejnojmenné developerské firmy. Vhodnější by ovšem bylo přívlastek „stavební“ - společnost Švestka působí na trhu stavebních prací už od roku 1990 a slušnou pozici na trhu získala hlavně díky své specializaci na demoliční práce.

Konverzi vojenských paneláků v Božím Daru toto zázemí samozřejmě usnadnilo. Ale je možné konstatovat, že té se v Milovicích vůbec dobře daří. Po roce 1968 tady sídlila ohromná sovětská posádka, která Milovice opustila v roce 1991. Zůstaly po ní i paneláky - šlo většinou o bytové domy, byť pochybné kvality. Jejich přestavba, na níž se podílely okolní obce, kraj i soukromníci, už Milovicím přinesla takřka 600 nových bytů. Na Božím Daru k nim po úplném dokončení přibude dalších 144. Vedoucí projektu Pavel Obšivač na dotaz po problémech rekonstrukce krčí rameny: „Kromě obvyklých lapálií, které se vyskytnou prakticky na každé stavbě, se žádné neobjevily.“

Totéž platí pro nějaké dotace či subvence. „Prosím vás, to jsou takové stohy papíru a nejrůznějších potvrzení, které musíte připravovat týdny, že to snad ani za to nestojí,“ mává rukou Pavel Švestka. I tady vypomohlo zázemí zavedené firmy s obratem ve stovkách milionů korun. Sečteno a podtrženo: celý projekt je financován z vlastních zdrojů a realizován vlastními silami.

TAK TROCHU ZAPADÁKOV

Jestliže trumfem Božího Daru jsou ceny a zelená lokalita, pak jeho Černým Petrem je zase lokalita, což platí pro nemálo bývalých vojenských objektů, které byly často umísťovány mimo běžnou zástavbu. „Zájemci o noční život tady opravdu přijdou zkrátka, ale kdo má rád přírodu a klid, bude spokojen. Leckdo ocení i to, že celý areál bude pod dohledem bezpečnostní agentury,“ říká Obšivač. Celkový dojem také dost ruší nedaleký vrak bývalé kotelny a sousední „ruské“ sídliště, ale ty snad časem zmizí.

Odlehlost sídliště alespoň zčásti řeší pravidelný autobusový pendl na nádraží v Lysé nad Labem, což závislost obyvatel sídliště na automobilové svépomoci přinejmenším snižuje. Linku provozuje sám developer. „Jednání s obcí byla zdlouhavá, tohle nakonec bylo nejjednodušší řešení,“ říká Švestka.

BRAND24

Kromě exkluzivní autobusové linky má pro nové majitele bytů ještě jeden bonus: vytápění tepelnými čerpadly. To bylo vzhledem k ukončení provozu už zmíněné kotelny nejvýhodnějším řešením. Do budoucna tedy mohou obyvatelé Božího Daru počítat s docela přívětivými účty za topení.

Vojenské bydlení v Milovicích má své klady i zápory, což bude platit i jinde - každopádně jsou osm tisíc bytových jednotek a další bývalé ubytovací kapacity zajímavou developerskou příležitostí. Šancí k získání laciných vojenských budov bude ještě dost. Na léta 2007 až 2012 armáda plánuje vyřazení dalších 100 objektů v účetní hodnotě kolem sedmi miliard korun. Mezi nimi budou nejen bunkry a další objekty pohraničních opevnění z dob 1. republiky, ale i řada paneláků, čekajících na rekonstrukci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).