Menu Zavřít

Slávista ve sparťanské kabině

29. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Revoluce a vyvlastnění v programu nemáme, říká předseda ČSSD

Česko a ekonomická recese. Především o tomto tématu se debatovalo na v pořadí dvacáté snídani týdeníku EURO s byznysmeny a představiteli veřejné správy, která se konala v prostorách restaurace Mlýnec. Hostem setkání byl předseda ČSSD Jiří Paroubek, jenž se dost možná po plánovaných předčasných volbách do Poslanecké sněmovny letos na podzim opět stane českým premiérem. Kromě zhodnocení dopadů globální ekonomické krize na Českou republiku proto šéf ČSSD nastínil také kroky, ke kterým hodlá jeho strana v případě volebního vítězství přistoupit.

Minimální mzda každý rok vyšší Pokud jde o finanční krizi a její budoucí vývoj, řadí se šéf ČSSD svým názorem mezi pesimisty. „Všichni si představujeme, že až přijedeme z dovolené – někdo z chaty, někdo ze Seychel – bude všechno v pořádku. Tak to asi nebude. Zotavení bude delší, než si v tuto chvíli všichni chceme připustit.“ Zásadní je podle něj to, do jaké míry se podaří finanční krizi překonat v USA. Nejde přitom pouze o ekonomiku. „Pokud to Spojené státy nezvládnou, znamenalo by to rozpad světového politického pořádku. Jaké by to mělo následky, to nikdo z nás nechce ani dohlédnout,“ konstatuje.
Předvídat stav české ekonomiky v příštím roce a s tím související příjmy státního rozpočtu lze podle šéfa ČSSD nyní těžko. Nelze prý proto zatím ani hovořit o definitivní podobě zdanění, s níž by sociální demokraté přišli. To, že hodlá v případě volebního úspěchu zavést progresivní zdanění až ve výši 38 procent u výdělků nad sto tisíc korun, již ale strana oznámila. Všechny ostatní věci jsou zatím předmětem úvah a podle Jiřího Paroubka i „určitého marketingového plánu, který chce tak trošku postrašit střední třídu“.
Pokud za několik měsíců ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězí, budou sociální demokraté také trvat na tom, aby se aktualizoval státní rozpočet na příští rok a každý rok se zvýšila minimální mzda. Na konstatování jednoho z manažerů, který Jiřího Paroubka mezi přítomnými byznysmany přirovnal ke „slávistovi ve sparťanské klubovně“, reagoval šéf sociálních demokratů výrokem bývalého švédského premiéra Olofa Palmeho, jenž byl před třiadvaceti lety zavražděn. „Kapitalismus je beránek, který se nezabíjí,“ uvedl. Doplnil také, že revoluci a vyvlastnění nemá sociální demokracie v programu. „Nedělali jsme to osm let ani to osm let, nebo jak dlouho budeme u vlády, dělat nechceme.“

BRAND24

Euro? Konečně se domluvme Dovozu nekvalifikované pracovní síly, který je podle Jiřího Paroubka „cestou do pekel“, současná krize „naštěstí zavřela dveře“. V zemi by se jinak mohly během patnácti až dvaceti let vytvořit stejně výbušné sociální podmínky jako ve Francii, Nizozemí nebo ve Velké Británii. „Jestli může mít Dělnická strana nebo jakákoli extremistická strana do budoucna nějakou základnu, tak právě v lidech, kteří by byli nejvíce zbídačeni. Teď v průběhu kampaně za mnou lidé chodí a říkají: Mám osm tisíc hrubého. Myslíte, že se za to nechá žít? Tito lidé se pak stávají předmětem propagandy těch, kteří jim říkají, že jim tady někdo bere práci. Bylo by proto dobré tyhle věci řešit s ohledem na budoucí sociální a politický vývoj v zemi,“ domnívá se předseda ČSSD.
Zároveň odhaduje, že nezaměstnanost v České republice by se mohla na konci tohoto roku zvýšit ze současných zhruba osmi na deset procent. Roli zde hraje velká setrvačná síla, která v ekonomice existuje. „Nikdo se asi nechce zbavovat kádrových pracovníků, až tehdy, kdy prostě musí.“ Jak také konstatoval, změnila se rovněž struktura nezaměstnanosti.
„Mezi nezaměstnanými jsou dokonce lidé, kteří byli ještě před rokem zařazováni mezi dělnickou aristokracii. Dnes víme, že už třeba nikdy ti lidé nezískají zaměstnání ve sklářském průmyslu, a je potřeba jim dát novou šanci k rekvalifikaci a k nové pracovní kariéře.“
V tom, že současná krize příliš nezasáhla český finanční trh, odvedla podle Jiřího Paroubka dobrou práci především vláda Miloše Zemana a lidé jako Pavel Mertlík, Jan Mládek nebo Jiří Havel. Jako do určité míry pozitivní hodnotí šéf ČSSD také vývoj spotřebitelských cen.
Pokud jde o zavedení jednotné evropské měny v České republice, vidí předseda ČSSD jako reálný termín roky 2013 nebo 2014. Kdyby byli sociální demokraté u vlády po volbách v roce 2006, prosazovali by, aby euro v Česku existovalo již od příštího roku. „Je ale otázka, jak by to turbulentní vývoj v současnosti umožnil,“ konstatuje. I tak jde podle něj o pokrok proti těm, kteří se přiklánějí k názoru, aby si Česko ponechalo korunu. Pohledy ČSSD a ODS na termín zavedení eura se diametrálně rozcházejí, a pokud se dle něj budou obě strany střídat pravidelně u vlády, tak se euro v Česku nemusí zavést nikdy. Šéf ČSSD proto považuje za důležité, aby se názory těchto politických stran začaly sbližovat.

Oni nabídku, my poptávku Možný budoucí premiér také zhodnotil balíček protikrizových opatření, který Poslanecká sněmovna schválila v květnu. Podle něj jde o docela dobrý kompromis, který ukázal, že návrhy sociální demokracie a dnes již bývalé vlády Mirka Topolánka byly vcelku kompatibilní. Například zrychlení odpisů bylo jak v balíčku sociálních demokratů, tak ve vládním návrhu. Sociální demokraté pak prosadili zvýšení a prodloužení podpory v nezaměstnanosti. Návrh obsahoval mimo jiné takzvané šrotovné neboli příspěvek na nákup nového automobilu výměnou za zlikvidování vozu staršího nebo novelu insolvenčního zákona.
Jestliže vláda Mirka Topolánka směrovala podporu spíše na stranu nabídky, ČSSD hodlá naopak podpořit poptávku. Sociální demokracie plánuje v případě podzimního volebního vítězství také jednorázově vyplatit třinácté důchody, což by mělo podle Paroubka státní pokladnu vyjít celkově na pět až sedm miliard korun. Zdrojem výplaty by mohly být například dividendy ČEZ. Strana má také zájem na zpomalení tempa deregulace nájemného a na výstavbě malometrážních bytů.
Pokud jde o východiska z krize, sociální demokraté je vidí například v rychlejším a jednodušším čerpání peněz z evropských fondů. „Jestliže je zde na léta 2007 až 2013 balík ve výši 870 miliard korun a zatím bylo proplaceno pět miliard, tak je to žalostně málo,“ říká Jiří Paroubek. Každoročně by podle něj bylo možné získat asi sto miliard korun neboli tři procenta HDP.
Nedoceněná zůstává také spolupráce veřejného a soukromého sektoru označovaná jako PPP. Jako řešení vidí i úvěry Evropské investiční banky a nutné je podle Jiřího Paroubka také udržet tempo přílivu zahraničních investic.
Pokles snížené sazby DPH z devíti na šest procent, o němž ČSSD uvažovala na konci minulého roku, by v současné situaci vytvořil další díru v příjmech státního rozpočtu. Proto zde sociální demokraté své plány podle všeho ještě přehodnotí.
Co se týče plánované privatizace Českých aerolinií, ČSSD se přiklání k tomu, aby se uskutečnila co nejrychleji. Jestli se tak stane ještě za současné vlády Jana Fischera, je prý v zásadě jedno. To se ale netýká privatizace Letiště Praha. V tomto případě nepovažuje Jiří Paroubek nynější prodej za optimální.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).