Menu Zavřít

Školné nás uživí

25. 9. 2006
Autor: Euro.cz

VÁCLAV KRIŠTOF, LITERÁRNÍ AKADEMIE: Pražská Literární akademie vznikla v dubnu 2000 a nabízí vzdělání v uměleckých, humanitně zaměřených magisterských oborech. V současné době má 250 studentů, které vyučuje Michal Viewegh, Alexandra Berková či Jáchym Topol.

VÁCLAV KRIŠTOF, LITERÁRNÍ AKADEMIE: Pražská Literární akademie vznikla v dubnu 2000 a nabízí vzdělání v uměleckých, humanitně zaměřených magisterských oborech. V současné době má 250 studentů, které vyučuje Michal Viewegh, Alexandra Berková či Jáchym Topol. „Všechny náklady hradíme ze školného,“ říká výkonný ředitel akademie Václav Krištof. V očích mnoha podnikatelů je byznys se vzděláním sázkou na jistotu. Je to opravdu tak jednoduché?

Jednoduché to není vůbec. Musíte na začátku investovat značné prostředky a jediným následným příjmem je školné od studentů. Na začátku projektu soukromé vysoké školy musíte sledovat a budovat několik věcí.

Nejdříve je to získání budov k výuce, jejich smluvní zajištění, přizpůsobení pro potřeby vysoké školy. Například náš objekt jsou tři pavilony bývalé mateřské školy. Na staveniště také přišla na „inspekci“ část akreditační komise a mohlo se stát, že všechny vynaložené prostředky budou k ničemu, tedy v případě neudělení akreditace. Další věcí je vlastní realizace projektu z hlediska zaměření školy, jejích studijních oborů a s tím související pedagogické zajištění. My jsme navazovali na činnost Soukromého gymnázia Josefa Škvoreckého a Vyšší odborné školy Josefa Škvoreckého, takže se zaměřením a spisovateli nebyl problém.

Bylo těžké získat akreditaci?

Získání akreditace není nikdy jednoduché. Nároky na získání státního souhlasu k činnosti a akreditace studijních oborů a programů jsou velké. To, že se nám v roce 2000 podařilo napoprvé získat jako jediné soukromé vysoké škole dvouoborové magisterské studium, je výsledkem velkého úsilí a toho, že náš projekt splňoval všechna potřebná kritéria. Ostatně jsou školy, které žádaly opakovaně.

Školné na vaší škole je téměř 60 tisíc za akademický rok. Stačí pokrýt náklady na provoz školy?

Samozřejmě, protože jiné příjmy nemáme. Škola se dostává do příznivých čísel od určitého počtu studentů, zpravidla ve druhém až třetím roce existence.

Můžete přiblížit celkové náklady?

Náklady jsou velmi vysoké ve mzdové oblasti, dále pak na počátku ve vybavení školy včetně zajištění knihovny, počítačů a podobně. Další náklady jsou v oblasti vědecké, výzkumné a tvůrčí činnosti školy. Samozřejmě další provoz školy, jako jsou telefony, internet, elektřina, teplo. Na rozdíl od veřejných vysokých škol nedostávají soukromé školy žádné dotace. Všechny náklady hradíme ze školného.

Jak sháníte sponzory?

Sponzoři se v oblasti tvůrčího psaní a mediálních oborů moc nehrnou. Získáme samozřejmě knižní fondy do knihovny, ale to je asi tak všechno. Studenti platí školné, s jejich rodiči, na rozdíl od střední školy, nejsme ve styku, takže sponzory sháníme neúspěšně.

Soukromých škol přibývá, odoláváte konkurenci?

Konkurence je potřebná. Pravdou je, že obor tvůrčí psaní a publicistika nikdo jiný nemá akreditován a i další obory jako mediální komunikace, redakční práce a interaktivní média na soukromých školách nejsou.

BRAND24

Budete ještě rozšiřovat výuku o jiné obory?

Do akreditační komise budeme předkládat bakalářské obory - mediální komunikaci, tvůrčí psaní a publicistiku a integrovaný tvůrčí projev, obor rozvíjející umělecké předpoklady s výjimkou tvůrčího psaní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).