Menu Zavřít

Školné deset tisíc zatím stačí, říká expert Matějů. Pak uvidíme

15. 6. 2010
Autor: profit

Vyjednávači budoucí vládní koalice už se dohodli, že zavedou školné. Už v roce 2001 předložil tehdejší poslanec Matějů v parlamentu zákon, který měl umožnit zavedení odloženého školného.

Autor: Jakub Hněvkovský

Koaliční jednání napovídají, že se školné na veřejných vysokých školách může stát skutečností. Systémy vysokoškolského vzdělávání se dlouhodobě zabývá sociolog Petr Matějů, který v roce 2001 coby poslanec zahrnul svou představu o odloženém školném do návrhu zákona. „Nikdy jsem školné nepovažoval za alfu a omegu reformy českého vysokého školství,“ říká Matějů v rozhovoru pro Lidové noviny.

Vadí mu, že ze školného udělala média centrální téma reformy vysokého školství, zatímco návrh ministryně Kopicové na zavedení finanční pomoci studentům prošel vládou, aniž by mu sdělovací prostředky věnovaly pozornost. „Přitom zavedení efektivního systému finanční pomoci studentům je s ohledem na hladinu nerovností v přístupu k vysokoškolskému vzdělání skutečně urgentní krok a současně jeden z předpokladů zavedení školného,“ vysvětluje Matějů.

Po pěti letech už strop na školné nebude potřeba

CONTENT24

Sociolog doporučuje, aby v počáteční fázi byl nastaven rozumný limit výše školného. „Navrhovaný strop deset tisíc za semestr mi přijde pro začátek vhodný.

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).