Menu Zavřít

Školky podle Čunka

9. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Češi jen pomalu překonávají předsudky ohledně budov z obytných kontejnerů

Kontejnerové stavby nemají v Česku právě nejlepší pověst. Kromě první asociace s odpadky se většině lidí vybaví „čunkoboxy“. Proslavené obytné domy, jež nechal starosta Vsetína Jiří Čunek zbudovat na periferii města pro neplatiče činží. Před pár měsíci k nim navíc přibyly takzvané „čunkodomky“. Řadové domy, které pro místní neplatiče nechal postavit starosta jihomoravského Holešova. I ony si vysloužily pořádný díl kritiky. Co na tom, že v obou případech směřovala spíše k tomu, že takové budovy vznikají v neobydlených částech předměstí, a vedou tak k vytváření jakýchsi ghett.
Každý si tento druh bydlení spojí s ubytováním pro sociálně slabé. Firmy, které se na kontejnerové stavby specializují, proto s předsudky bojují mnoha způsoby. Jedním z nich je i užívání označení „modulové systémy“, které preferují před známějšími „obytnými kontejnery“.

Expanze do třetího světa

Několik českých výrobců má ale prozatím odbyt především v zahraničí. „Vyvážíme asi 70 procent naší produkce,“ uvedl Martin Hart, marketingový ředitel společnosti Koma Modular Construction. Odbyt má firma na západ i na východ od našich hranic. Na západě je to především Benelux a skandinávské země, ale i Rakousko, Německo a Švýcarsko. Na východ se pak firmě daří hlavně v zemích bývalého Sovětského svazu. „V západních státech stavby z modulových systémů slouží často jako mateřské školky či školy anebo i k bydlení. Velký důraz je tam kladen na architektonické provedení,“ tvrdí Hart. Oproti tomu na východě rozhoduje rychlost dodávky, protože obytné kontejnery tam nejčastěji používají jako zázemí pro stavebníky či naftaře. Většinu své výroby vyváží i firma Touax, která působí v severomoravských Supíkovicích. Česká dceřinka francouzské společnosti Touax SAS exportuje hlavně na západ od našich hranic. Obě společnosti nyní plánují expanzi do zemí třetího světa. Kontejnerové stavby jsou totiž nejméně o třetinu levnější než zděné. Francouzská firma Touax letos postaví svůj v pořadí třetí závod v Maroku. „Do pěti let chceme ztrojnásobit náš obrat. Africký kontinent je obrovským trhem. Počítáme s odbytem zejména v západoafrických státech,“ říká Jan Petr, mluvčí Touax. Koma Modular Construction zase plánuje proniknout do Latinské Ameriky, kde vlády poskytují chudým lidem dotace na výstavbu obydlí. Také v oblastech, kde došlo k živelním katastrofám, mají firmy díky schopnosti postavit nové budovy bezkonkurenčně nejrychleji své zákazníky. „V roce 2009 jsme dodali do italské L’Aquily, kde bylo zemětřesení, novou školku a školu během sedmi týdnů,“ zmiňuje Hart.

BRAND24

Originální bydlení

Z obytných kontejnerů lze postavit i domy, na kterých není vůbec zřejmé, co je jejich základem. Neslouží už jen jako startovací bydlení pro mladé. „Staví se ale i běžné rodinné domy. Přednost takovým stavbám dávají lidé, kteří chtějí bydlet originálně. V tomto případě přirozeně nejde o levné bydlení, protože majitelé si musejí připlatit za architektonický návrh,“ říká Hart. Podobné domy dodala vizovická firma například do Německa, ale poptávka po nich byla i na Slovensku. V Česku zatím žádný dům tohoto typu nestojí. „Kupodivu u našeho východního souseda mají lidé vůči modulovým stavbám menší předsudky než u nás,“ dodává Hart.
Už i v tuzemsku ale fungují studia, která se kontejnerovou architekturou zabývají. Jedním z nich je Cubespace, které navrhlo galerii pro loňský festival Street For Art, jenž proběhl na pražském Jižním Městě. Blox, jak byla budova pojmenována, sestával z osmnácti prosklených stavebních modulů.

Předškoláci v kontejnerech

U nás je poptávka po kancelářích, vrátnicích, showroomech, a především mateřských školkách. Starostové obcí a měst, které se potýkají se současným babyboomem, musejí hledat alternativní řešení a pátrat tam, kde by je to za jiných okolností nenapadlo. Přibývat začaly především v posledním roce, kdy se obce o tuto možnost začaly zajímat. Stojí jich zatím sice jen jednotky, ale aktuálně je podle výrobců na dodání kontejnerových školek či škol vypsána řada výběrových řízení. Příkladem úspěšné realizace je školka ve středočeských Poříčanech, kde loni na jaře vedení obce zjistilo, že se mu nedostává zhruba 25 školkových míst. Přes prázdniny pro děti postavila firma Touax školku zbrusu novou. „Při výběru hrála roli rychlost dodání a variabilita budovy,“ říká starostka Hana Teršová. Obec měla k dispozici poměrně nestandardní pozemek, kde by jiný druh stavby mohl vzniknout jen těžko. „Flexibilita je skutečně obrovskou výhodou této stavby. Díky ní můžeme počítat například s tím, že až pomine boom a silné ročníky dětí povyrostou, rozšíříme tuto budovu o další patro a budeme ji užívat jako školu,“ pochvaluje si starostka.
Výrobci věří, že kontejnerovým stavbám budou lidé přicházet stále více na chuť. S běžnými zděnými stavbami jsou prý zcela srovnatelné. „Navíc mají lepší tepelněizolační vlastnosti, v rychlosti dodání jsou nepřekonatelné a jsou i ekologické, protože po dožití je možné celou stavbu kompletně recyklovat,“ vypočítává Hart. Není ale vyloučeno, že pokud se u nás modulární výstavba časem prosadí stejně jako v některých západních zemích, jedna z jejích výhod pomine, protože poněkud podraží. Kupříkladu v Německu je zhruba o čtyři procenta dražší než běžná výstavba. „Oblíbená tam je ale stejně. Když si totiž investor spočítá, že mu stavba bude vydělávat o půl roku dříve než zděná, pak se vždy rozhodne pro ni,“ uzavírá Hart.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).