Menu Zavřít

Škoda, jen pro zvané

16. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Pozoruhodné hřiště Casa Serena na Roztěži

BRAND24

V místech opuštěného hradu ze 14. století nedaleko Kutné Hory nechal postavit říšský hrabě Jan Špork roku 1669 zámek Roztěž. Dnes je mnohokrát přestavěná budova zámku, která po léta sloužila také Svazu a pak i Syndikátu novinářů, součástí pozoruhodného soukromého golfového hřiště. „Druhé takové hřiště tohoto typu v Evropě není,“ hodnotí osmnáctijamkový resort Casa Serena generální ředitel Pioneeru Investments Roman Pospíšil, výborný golfista s handicapem jedenáct.
Co je vlastně na Roztěži tak pozoruhodného? Hřiště je citlivě včleněné do krajiny, k čemuž přispělo i to, že při jeho stavbě nepřišel nazmar jediný strom. Například když statný dub vadil greenu budoucí jamky číslo osm, musel architekt jamkoviště překreslit. To je jistě od investora přístup ojedinělý. Možná i proto luxusní hřiště se stylovou klubovnou stálo dvě stě milionů korun, což si mnoho investorů dovolit nemůže. Tchajwanský gigant Foxconn, který našel v Česku evropské útočiště, ovšem ano. Zrekonstruoval i onen Šporkův půvabný zámek. A nezapomněl ani na nevelkou obec Roztěž, jejíž obyvatelé mají konečně zavedenou vodu, kanalizaci a zrekonstruovanou cestu do sousedního Malešova. „Šlo o investici zhruba deseti milionů korun,“ říká Jan Černý, administrativní ředitel Foxconnu, který měl na starosti budování hřiště i věci související.
Vládkyní Casa Sereny je paní Maureen Changová, choť šéfa Foxconnu v České republice Jimmyho Changa. Energická drobná dáma zavítala na Roztěž poprvé před osmi lety, kdy vybírala vhodný objekt pro reprezentační sídlo firmy. Teď o zámku a vesnici vypráví s takovým zaujetím, jako by tu vyrůstala. Neporušená příroda, hřiště i důkladně rekonstruovaný interiér zámku jsou právě jejími zásluhami. „Určité hodnoty musíme respektovat. Měli bychom je chránit, mít k nim úctu a pomáhat je udržovat. Zámek je součástí vašeho dědictví. My se jen snažíme pomoci tomu, aby byl pořád tak krásný, jak si zaslouží,“ říká k tomu. „Nám nejde o peníze, nechceme tady dělat komerci a vydělávat, nechceme ani obtěžovat místní obyvatele desítkami přijíždějících a parkujících aut. Casa Serena, to je oáza v krásné přírodě, nádherné místo, které bychom především měli uchovat pro příští generace,“ připojuje svůj názor na hřiště.
Casa Serena má pro českého golfistu jedinou, ovšem zásadní nevýhodu: zůstává striktně privátním resortem společnosti Foxconn. Ta zve na Roztěž výhradně své partnery. Na ty čeká ono pozoruhodné hřiště, na kterém se hraje i druhý nejštědřeji dotovaný turnaj PGA European Seniors Tour. Letošní ročník turnaje golfových legend s dotací 600 tisíc eur vyhrál nedaleko Kutné Hory slavný Němec Bernhard Langer.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).