Menu Zavřít

Škoda Auto je třetí ve střední Evropě

24. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Mladoboleslavská automobilka Škoda je třetí největší firmou na středoevropském trhu. Podle nejnovější studie společností Čekia a Central European Capital skončil z českých zástupců v první desítce ještě energetický gigant ČEZ. Jedničkou v regionu je s tržbami přesahujícími sedm miliard eur polská PKN Orlen, která v nejbližší době získá státní podíl v českém Unipetrolu.

**Mladoboleslavská automobilka Škoda je třetí největší firmou na středoevropském trhu. Podle nejnovější studie společností Čekia a Central European Capital skončil z českých zástupců v první desítce ještě energetický gigant ČEZ.

Jedničkou v regionu je s tržbami přesahujícími sedm miliard eur polská PKN Orlen, která v nejbližší době získá státní podíl v českém Unipetrolu. Polsko má v Top Ten vůbec nejvíce zástupců čtyři, další je Maďarsko se třemi společnostmi, jedno místo zaujal slovenský podnik Volkswagen Slovakia.

„Polské firmy představují 44 procent největších firem. Následuje Maďarsko a Česká republika,“ píše Čekia ve své zprávě.

V žebříčku, který sleduje výši tržeb v roce 2003, figuruje tisíc společností z osmi států střední a východní Evropy, které se loni 1. května připojily k Evropské unii. Tedy z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Slovinska, Estonska, Litvy a Lotyšska.

Škoda Auto předloni utržila přes 4,5 miliardy eur. Energetická firma ČEZ s 2,6 miliardy skončila desátá, šestnácté místo obsadil distributor plynu Transgas (1,7 miliardy eur). „V první stovce největších firem střední Evropy se umístilo 26 českých společností,“ sdělila Dagmar Vránová, ředitelka Čekie.

BRAND24

Souhrnné tržby sledovaných společností za rok 2003 dosáhly 324 miliard euro, což představuje více než 70 procent celkového hrubého domácího produktu všech osmi přistupujících ekonomik.

„Rostoucí zájem zahraničních investorů o střední Evropu naráží na relativně nízkou úroveň transparentnosti firem,“ vysvětlil důvody vzniku žebříčku Georg Hotar z poradenské firmy Central European Capital. „I když velikost společnosti má jen omezenou vypovídací hodnotu jako indikátor finančního zdraví, žebříček přináší první ucelený pohled na region,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).