Menu Zavřít

Skandální Entropa je od pondělí k vidění v Plzni

6. 9. 2010
Autor: profit

Proslulá, obdivovaná i zatracovaná Entropa, kontroverzní plastika od umělce Davida Černého, je opět k vidění v celé své kráse a bez zakrytých částí. V pondělí dílo představilo plzeňské science centrum Techmania, které ji získalo do svých sbírek.

Autor: Flickr.com

Šestnáctimetrová Entropa vážící sedm tun je vystavena v obří továrně hale v areálu bývalé Škody Plzeň, kde Techmania sídlí.

Entropa karikující originálním způsobem 27 členských zemí EU vyvolávala rozdílné emoce v Bruselu, kde byla poprvé slavnostně představena na úvod českého předsednictví EU a přivodila infarktové stavy nejen Alexandru Vondrovi, který měl nad dílem patronát. Plzeňská Techmania získala Entropu do svých sbírek za více jak 10 milionů korun.

„Entropa je velmi kontroverzní dílo, které zaujme na první pohled a to byl také důvod, proč jsme ji získali do svých sbírek. Je dobré vlastnit jedno z nejvíce diskutovaných děl v celé Evropské unii,“ řekl při slavnostním odhalení Entropy ředitel Techmanie Vlastimil Volák. „Dostal jsem samozřejmě řadu kladných i negativních ohlasů ohledně zakoupení a vystavení Entropy v Techmanii, ale s tím se dalo počítat,“ uvedl Volák. Vystavení Entropy je příspěvkem Techmanie ke kandidatuře Plzně na titul Evropské hlavní město kultury 2015.

Jsem rád, že tohle monstrum našlo domov

BRAND24

„Jsem rád, že se pro tohle monstrum našlo místo, kde bude vystaveno, doufám, že všechny jeho části zůstanou odkryté, na rozdíl od jeho prezentace v Bruselu,“ řekl Černý. Narážel tak na skutečnost, že některé státy v Bruselu protestovaly proti svému ztvárnění ihned po odhalení díla.

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).