Menu Zavřít

Sinice ničí Máchovo jezero

2. 8. 2004
Autor: Euro.cz

RODINNÁ DOVOLENÁ Máchovo jezero má v posledních letech velké problémy se znečišťováním vody sinicemi. Letos jsou kvůli nim už od začátku prázdnin některé pláže zavřené. To má katastrofální dopad na místní cestovní ruch.

foto: ČTK

Loňská návštěvnost Máchova jezera je letos snem podnikatelů

RODINNÁ DOVOLENÁ Máchovo jezero má v posledních letech velké problémy se znečišťováním vody sinicemi. Letos jsou kvůli nim už od začátku prázdnin některé pláže zavřené. To má katastrofální dopad na místní cestovní ruch. Máchovo jezero má od loňska nového majitele. Je jím Agentura ochrany přírody a krajiny. Díky tomu je možné mnohem intenzivněji řešit problémy s vodou a sinicemi, které ho každoročně znečišťují. Letos se to ještě nepodařilo, nicméně všichni zúčastnění doufají, že se stávající situace nebude v budoucnosti opakovat. Akciová společnost Regio Máchova kraje obhospodařuje dvě pláže. Kromě nich provozuje autokemp Klůček, stanový kemp a lodní dopravu na jezeře, půjčovnu lodiček, vodních šlapadel a jiného sportovního materiálu. Téměř sto procent akcií vlastní předseda představenstva akciové společnosti Luděk Téra. Během léta zaměstnává čtyřicet, mimo sezonu jen osm pracovníků. Vedle Regia, které je nejvýznamnějším a největším rekreačním provozovatelem oblasti, hospodaří na protější straně další dvě firmy. MOHOU ZA TO LOŇSKÁ SUCHA Alfou a omegou úspěšnosti místního cestovního ruchu je právě čistota vody. Také proto připravuje Térova společnost ve spolupráci s městem Doksy, jehož je Máchovo jezero součástí, pilotní projekt čištění vodní nádrže. To by mělo přispět k větší návštěvnosti a zastavit pokles zájmu rekreantů v posledních letech. V letošní sezoně došlo v důsledku loňských veder a vysoušení vodních nádrží a řek k situaci, které se všichni na Máchově jezeře obávali. Již začátkem prázdnin bylo v této tradiční rekreační lokalitě zakázáno koupání z důvodu přemnožení sinic. „Vloni jsme jezero vypouštěli a čistili jenom částečně, protože vzhledem k velkému suchu hrozilo, že se znovu nenaplní vodou v dostatečné míře. Letos došlo tak brzy k nadměrnému znečištění vody sinicemi také proto,“ říká k letošní situaci Téra. Ve srovnání s loňským rokem je i vdůsledku dosavadního chladného počasí zatím návštěvnost kempů a pláží třetinová. Nicméně není vyloučeno, že se v příštích dnech zvýší, protože příležitostí k rekreaci je v blízkosti Máchova jezera mnohem více, než jen koupání a polehávání na pláži. Místní podnikatelé i obce se zaměřují na pěší turistiku, návštěvy okolních kulturních památek včetně hradu Bezděz, jízdu na kole nebo na lodi. Pravidelně se na plážích pořádají koncerty nebo diskotéky pod širým nebem. „Sezona ještě neskončila a je předčasné teď hodnotit letošní návštěvnost,“ uvedl Téra. NEJASNÉ MAJETKOVÉ VZTAHY

Přestože byla snaha vyřešit co nejdříve problémy s čistotou vody, bránily tomu nevyjasněné majetkové vztahy k Máchovu jezeru. Od loňského roku je vše relativně vyřešeno, protože jezero patří prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny státu. V jeho zájmu by měl tedy být i osud jedné z nejstarších vodních nádrží u nás, kterou zakládal Karel IV. V budoucnu by mělo být o vodu patřičně postaráno. Zatím státní orgány i soukromé firmy přistoupily k pilotnímu projektu čištění vody. Měl by se na tom podílet i Liberecký kraj. „Nějaké výsledky už jsou na stole a pokračuje se dál,“ říká Luděk Téra.

KONKURENCE V NĚMECKU

Je přesvědčen, že by se již nemělo v této souvislosti nic zanedbat nejen kvůli samotné přírodě, ale také vzhledem k narůstající konkurenci nejenom u nás, ale i v sousedním Německu. U Zhořelce vzniká obrovská vodní nádrž pro rekreační účely, která je třikrát větší než Máchovo jezero. Pro Doksy a jejich okolí hrozí nejen úbytek německých turistů, ale i to, že se česká klientela začne rekreovat právě u našich sousedů. „Od Liberce je to tam stejně daleko jako k nám. My u nás máme jistou konkurenční výhodu tím, že se snažíme zaměřovat i nadále především na rodinnou rekreaci. Tam je naopak cílovou skupinou hlavně mladší generace věnující se adrenalinovým sportům, jako je například potápění. Pokud se na Máchově jezeře ale budou sinice vyskytovat v neúnosné míře i nadále, jedná se o rizikové podnikání,“ zdůraznil předseda Regia Máchova kraje. Rekreace na Máchově jezeře by měla podle Luďka Téry zůstat i nadále jako ideální relaxace především pro rodiny s dětmi. To je hlavní cílová skupina, na kterou se Regio MK zaměřuje. V autokempu Klůček jsou prakticky každé léto vyprodané chatičky, které společnost obhospodařuje. Vedle toho je dost prostoru na postavení stanů v prostorném lese. Přestože ještě letos zůstanou dosavadní ceny, počítá Regio od příštího roku vzhledem k nárůstu DPH se zdražením. „Chceme ale, aby naše služby byly cenově dostupné pro typickou rodinnou dovolenou. Na drahou klientelu se zaměřovat nechceme,“ říká Téra.

LÉTO MUSÍ VYDĚLAT NA CELÝ ROK

Sezona trvá zhruba pět týdnů. Vydělané prostředky jdou většinou zpátky do společnosti a na její činnost. Především na opravy a modernizaci kempu a pláží. „Zatím jsme si pokaždé něco vydělali a ještě zbyly peníze na změny,“ podotýká předseda představenstva. Finance se věnovaly například na vybavení chatiček, kempu, turniketů na plážích a nákup počítačů. Ty měly kromě jiného hlavně zpřehlednit hospodaření společnosti a tok peněz.

CONTENT24

Luděk Téra je v akciové společnosti Regio Máchova kraje od samého počátku. Nyní je v čele představenstva a vlastní původně pronajatý majetek včetně čtyř lodí. Dnes Téra vlastní 97 % akcií. Postupně jich část odkoupil od původních akcionářů a necelých 40 % akcií získal od města, které nakonec zjistilo, že je vzhledem k hospodaření lepší jeden majoritní vlastník než několik akcionářů. 

Lodě pomáhají vydělávat peníze i v době, kdy lidé nemají zájem o koupání nebo se z různých důvodů koupat nemohou. Všechny lodě na Máchově jezeře jsou rekonstruované v retro stylu. Nejstarší z nich pochází z roku 1926. foto:Profit - Pavel Šnajdr

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).