Menu Zavřít

Silicon Valley Blízkého východu

29. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Jedna z největších izraelských IT firem Ness Technologies se ve své domovině prosadila inovativním řešením pro zdravotnictví a justici

Izrael se celosvětově řadí na druhé místo v podílu vysokoškolsky vzdělaných obyvatel, některou z osmi místních univerzit (či nějakou zahraniční) absolvovalo dvacet procent lidí v produktivním věku. Lépe jsou na tom už jen Spojené státy americké, ale například z hlediska množství absolventů technických a technologických oborů vládne Izrael celému světu, když na deset tisíc obyvatel připadá 135 inženýrů. Procento univerzitně vzdělaných výrazně stouplo především v 90. letech minulého století, kdy se do Svaté země přistěhovalo velké množství imigrantů z bývalého Sovětského svazu. Připočteme-li velké množství technických talentů, které vyprodukuje či vyprofiluje izraelská armáda (vojenská služba je povinná i pro dívky), je logické, že tato země disponuje ohromným mozkovým potenciálem.
V době, kdy svět začala ovládat digitální revoluce v podobě masivního rozvoje osobních počítačů, mobilních telefonů a internetu, se izraelská vláda rozhodla podporovat IT. Jednak v podobě nově otvíraných technologických oborů místních univerzit, jednak bylo vytvořeno ministerstvo vědy a technologií. Relativně málo významný úřad v rámci izraelské vlády, kde prim hraje především armáda, však sehrál důležitou roli při protlačování eGovernmentu (dostupnost celé řady informací a služeb prostřednictvím internetu), a zároveň resort podporoval IT firmy formou kapitálových investic pro další růst či otvíráním technologických inkubátorů a takzvaných hi-tech parků.

Software, software, software

Díky tomu se řada izraelských technologických firem prosadila ve světě, a naopak globální IT giganti jako Microsoft, IBM, Oracle, HP, Cisco Systems si Izrael vybrali pro svá výzkumná a vývojová centra, často jako první zemi mimo domovské Spojené státy. A například společnost Intel, největší světový výrobce počítačových čipů, vybudovala za 1,6 miliardy dolarů (to představuje největší soukromou investici v izraelské historii) výrobní závod s téměř čtyřmi tisíci pracovními místy s vysokou přidanou hodnotou.
Ne nadarmo se izraelskému IT začalo v branži přezdívat Silicon Valley Blízkého východu. Izrael se také stal významným pojmem v oblasti softwarového průmyslu (představuje asi 40 procent tamní ICT produkce), světu dal například chatovací systém ICQ, od píky zde také začala stoupat hvězda velkých firem, jako je CheckPoint, Amdocs, Mercury Interactive či Ness Technologies.

Inovativní zdravotnický systém

Posledně jmenovaná firma se propracovala na samu špičku izraelského IT, a dnes se řadí mezi největší technologické firmy v zemi. Zaměstnává přibližně sedm tisíc profesionálů. Zajímavostí je, že do podzimu loňského roku, kdy ji koupil soukromý investiční fond CVCI, byly její akcie obchodovány na burzovním trhu Nasdaq. Ness je aktivní i v Evropě, kde je její největší pobočkou česká firma Ness Czech. Ta vznikla v roce 2002, poté co odkoupila softwarovou firmu APP, a například v létě roku 2008 za více než miliardu korun získala společnost Logos.
Ve své domovině Ness zaměstnává přes tři tisíce lidí a vedle řady zakázek pro soukromé subjekty se firma vyprofilovala jako důležitý partner izraelského státu. Zajímavý a především inovativní je zdravotnický systém, který Ness vyvinul pro tamní zdravotní pojišťovny, nemocnice, lékaře, lékárny, laboratoře a další poskytovatele zdravotnických služeb. > Izraelský eHealth systém s sebou přinesl, kromě výrazného zrychlení léčby či ošetření úrazů, i zásadní ekonomické úspory v celém systému. V 90. letech totiž došlo k opakujícím se finančním deficitům zdravotnického systému, které vyústily v rozhodnutí plné elektronizace sítě zdravotnických zařízení. Díky tomu má zodpovědná osoba kdykoliv a kdekoliv, včetně možnosti přístupu přes mobil, přístup k úplným informacím o pacientovi.
Kromě omezení duplicitních vyšetření či ošetření pacienta je důsledně sledováno nakládání s léčivy i dalším zdravotnickým materiálem. S informacemi může pracovat i sám pacient, ať již přes internet či prostřednictvím záznamů na magnetické kartě. Dnes řešení společnosti Ness pokrývá asi tři čtvrtiny celého objemu poskytované péče v Izraeli.

BRAND24

Soudy bez papírů

Druhým zásadním „domácím“ počinem společnosti Ness je implementace softwaru pro bezpapírové soudnictví. Přibližně před deseti lety rozhodla izraelská vláda o sjednocení všech IT systémů a digitalizaci všech nově projednávaných případů. Přes deset tisíc soudců a administrativních pracovníků všech asi 160 izraelských soudů tak mají on-line přístup k přibližně 30 milionům centrálně uložených spisů, díky čemuž by náklady na soudní kauzy měly klesnout asi o třetinu. Nahlédnout do „své“ složky přes internet mají i sami účastníci soudního řízení, podle dostupných informací jich je zhruba deset tisíc denně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).