Menu Zavřít

Šikovný, levný a úhledný

22. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Blu Ray vítězí, konkurenční HD DVD čeká osud Betamaxu

Neexistují větší rozdíly mezi běžným standardem a novinkami než v současné audio a videotechnice. Srovnáme-li možnosti a kvalitu například analogového televizního vysílání a filmu v rozlišení 1920x1024p, promítnutého na patřičně schopné plazmové televizi, je to, jako by současným mobilním telefonům chtěli konkurovat poštovní holubi.
Tento propastný rozdíl v kvalitě je ovšem dvousečnou zbraní. Kdokoliv si může pořídit televizi s úhlopříčkou atakující délku jeho rozpětí paží a k ní Blu Ray přehrávač. Bude-li se dívat na filmy o patřičném Full HD rozlišení, bude vše v naprostém pořádku. Jakmile ale zkusí třeba analogem šířené zprávy, přepadne jej nauzea. Její intenzita bude nepřímo úměrná množství prostředků, vložených do televize, ovšem nevymizí ani u těch nejdražších modelů. Na obrovské ploše moderních televizí je totiž vždy vidět nedostatek informací šířených analogovým signálem. Jeho rozlišení totiž nedosahuje ani těch nejzákladnějších počítačových 800×600 pixelů, a to je uboze málo. Obraz se tedy rozplizne, zmizí ostrost, kontury se rozmáznou a v případě „supermarketových cenových bomb“ se také úděsným způsobem zdeformuje obraz. Výsledek je ten, že jednou či dvakrát týdně se majitel Full HD televizoru podívá na úžasný film na Blu Ray disku, aby zbytek týdne trpěl při deformovaném rozmazaném obrazu. V současné době je řešením snad pouze vlastnictví dvou televizí, jedné pro analogový příjem a druhé pro Full HD zážitky.
Pro ně je kromě vhodné televize důležitá ještě jedna komponenta, a to přehrávač Blu Ray disků. Jeden z velmi výhodných přístrojů pochází od Samsungu, konkrétně jde o BD-P1400. Přehrávač podporuje rozlišení 1080p, tedy to pravé Full HD, a to i v rytmu filmových 24 snímků za vteřinu. Má i poslední dobou velmi oblíbenou funkci, kterou například Panasonic nazývá Viera Link a které Samsung říká AnyNet+. Umožňuje uživateli ovládat přístroje jedné značky propojené kabelem typu HDMI jedním ovladačem. A protože do takové soustavy domácího kina patří kromě televize a přehrávače ještě alespoň receiver a zesilovač, úspora plastových krabic na stole je značná. Přehrávač od Samsungu kromě Blu Ray umí i DVD, zvládá přečíst MP3 formát, obrázkové JPEG, a dokonce i tak archaické záležitosti, jako je video CD. Logicky ovšem neumí přečíst HD DVD a bohužel ani vypalované Blu Ray disky. Proti některým i mnohem dražším konkurentům poměrně rychle startuje. Po vložení do mechaniky se na film lze koukat už po dvaceti vteřinách.
BD-P1400 je zajímavý i z hlediska vzhledu. Stalo se totiž nepříjemným zvykem, že první přístroje s nějakou novou technologií se z hlediska designu často podobaly spíše něčemu, co upadlo z raketoplánu, než běžné spotřební elektronice. Příkladem může být modro-černo-stříbrná kreace jménem Sony BDP-S300. V případě testovaného samsungu se ovšem designéři drželi na uzdě a vzhled přehrávače je veskrze konzervativní, takže zapadne do prakticky jakékoliv domácí aparatury.
Rozdíl v kvalitě mezi DVD a Blu Ray je samozřejmě obrovský. Datová kapacita disků umožňuje nahrávat k filmům propracovanější zvuk, občas už i osmikanálový. Testovaný model navíc techniku pro přehrávání Blu Ray filmů přibližuje masám i z hlediska ceny, stojí necelých devět tisíc korun. Naprosto odlišná situace ovšem panuje na trhu s filmy. Jestliže chtějí vydavatelé masivně podporovat pirátství, stahování čehokoliv z internetu a pokoutní tržně-vietnamský způsob byznysu s nosiči, nemohli zvolit lepší způsob než začít s cenou starých a nezajímavých filmů někde kolem 650 korun a skončit u novinek za šestnáct stovek.

Klady:
nízká cena
vzhled
relativně rychlé načtení disku

Zápory
proti dražším modelům chudší funkční výbava

BRAND24

Tabulka
Samsung BD-P1400
Cena: 8800 s DPH
Formáty přehrávání: BD-ROM (kapacita média 25GB/50GB) / BD-Java / DVD-R/-RW / CD-DA /-R/-RW
čtení: MP3, HD JPEG, MPEG-2, VC-1 / H.264, VCD, Audio-CD
Zvuk: Digitální audiovýstup (optický a koaxiální)
Video D/A převodník: 10 bit/108 Mhz
Rozlišení na výstupu: 1920×1080p
Audio D/A převodník: 24 bit/192 Khz
Dolby Digital Decoder, DTS-Decoder
vstupy/výstupy: Kompozitní, S-Video, Komponentní, HDMI™, optický, 5.1 výstup, koaxiální
Rozměry: Š x V x H 430×79×235 mm
Hmotnost: 4,2kg

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).