Menu Zavřít

Siemens v Česku strádá. Klesají mu tržby i zisk

24. 3. 2017
Autor: Jan Šindelář, MF

Navzdory všeobecnému růstu ekonomiky se německému průmyslovému koncernu Siemens v Česku příliš nedaří. Jeho tržby ve finančním roce od října 2015 do září 2016 klesly z předchozích 25,5 miliardy na 23,2 miliardy korun. Čistý zisk meziročně klesl o 5,5 procenta na 1,28 miliardy korun.

Pokles ukazatelů firma vysvětluje převodem divize zdravotnických přístrojů do samostatné firmy a zhoršením situace na trzích Blízkého východu. Navzdory klesajícímu obratu loni Siemens navýšil počet zaměstnanců v Česku o dvě stovky na 6927 osob.

Výsledky za poslední účetní rok společnost zveřejnila ve výroční zprávě, kterou uložila ve Sbírce listin Obchodního rejstříku. „V účetním období 2015/16 jsme získali a realizovali řadu úspěšných zakázek. Dodali jsme pět vícesystémových lokomotiv Vectron společnosti ČD Cargo, pro Pardubický kraj jsme navrhli energetické úspory za 71 milionů korun a v rámci projektu obnovy Elektrárny Prunéřov II jsme zajistili dodávku a instalaci kompletní elektročásti,“ uvedl v předmluvě výroční zprávy jednatel Siemensu ČR Eduard Palíšek.


Jak se vedlo mateřské společnosti?

Zisk Siemensu vzrostl o čtvrtinu na téměř dvě miliardy eur

Továrna Siemensu v Berlíně


Před deseti lety však byl význam Siemensu pro českou ekonomiku výrazně větší. Například v roce 2006 se Siemens ČR umístil mezi deseti společnostmi s největšími tržbami dle žebříčku Czech Top 100. Tehdejší tržby dosahovaly výše 56,8 miliardy korun.

BRAND24

Ke zmenšení Siemensu v následujících letech přispěl útlum či odprodej některých aktivit. Zejména pak prodej divize výroby autodílů dalšímu německému koncernu Continental, dohodnutý v létě roku 2007. Převod se tehdy týkal i podniku Siemens VDO v Brandýse nad Labem a dalších závodů na autodíly v Česku.

Dále čtěte:

Padělky „made in China“. Němečtí strojaři jsou bezradní


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).