Menu Zavřít

Sídlo Plzeňské banky je na prodej

21. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Bývalé sídlo zkrachovalé Plzeňské banky je na prodej v dražbě za vyvolávací cenu 48,3 milionu korun. Historický objekt s empírovou fasádou a interiéry v pozdně renezančním, barokním a empírovém slohu se nachází v jednom z rohů centrálního plzeňského náměstí. Pro potřeby banky byla budova v roce 1995 kompletně zrekonstruována.

Využitelná plocha činí 1644 metrů čtverečních, z toho kanceláře zabírají zhruba polovinu. „I nadále je objekt vhodný pro sídlo banky, protože má všechno potřebné vybavení včetně nábytku,“ řekla Profitu Kateřina Havlíčková z Aukční síně Naxos. Dražba se uskuteční 28. dubna.

Sídlo Plzeňské banky bylo zároveň její jedinou pobočkou. Do problémů se finanční ústav dostal kvůli údajnému vytunelování 1,3 miliardy korun CS fondů, deponovaných na jeho účtech. Banka nebyla schopna pohledávku novému správci fondů zaplatit a v březnu 2003 uzavřela pobočku. O měsíc později byl na ni prohlášen konkurz. Společnost Akro vloni pohledávku prodala kyperské společnosti Naval Architect Shipping.

Podle správkyně konkurzní podstaty Ludi Šabatové lze po prodeji celého majetku očekávat přibližně padesátiprocentní uspokojení nároků věřitelů. Zůstatek financí a výnos ze státních dluhopisů dávají dohromady zhruba 800 milionů korun, součástí konkurzní podstaty jsou i další dluhopisy, z nichž Šabatová očekává 400 milionů. Věřitelé však požadují přes dvě miliardy. Drobní střadatelé již dostali většinu peněz zpět na základě pojištění vkladů.

BRAND24

Foto popis| Plzeňská banka sídlila v reprezentativním domě na centrálním náměstí.

Foto autor| foto: Reela

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).