Menu Zavřít

Shánění darů má jasná pravidla

7. 3. 2005
Autor: Euro.cz

BEZPARTIJNÍ SENÁTOR JAROMÍR ŠTĚTINA: Pohybujete se v prostředí neziskového sektoru. Víte o tom, že by někdy Šárka Grossová zprostředkovala některé nadaci nějaký dar?

BRAND24

BEZPARTIJNÍ SENÁTOR JAROMÍR ŠTĚTINA: * Pohybujete se v prostředí neziskového sektoru. Víte o tom, že by někdy Šárka Grossová zprostředkovala některé nadaci nějaký dar? Nevím. * Pokud je pravdou, že Šárka Grossová údajně sháněla peníze i od firem, které se účastnily privatizace, považujete to za správné? Manželka premiéra by měla takovou praxi úzkostlivě vylučovat. * Bývá běžné, ze když někdo zprostředkuje nadaci dar, vezme si provizi? U seriózních nadací, které jsou pravidelně a přísně podrobovány auditu, je poskytování provizí za dar vyloučeno. Ve své podstatě je poskytování provize za zprostředkování donátorství nemravné. BEZPARTIJNÍ POSLANKYNĚ TÁŇA FISCHEROVÁ: * Pohybujete se v prostředí neziskového sektoru. Víte o tom, že by někdy Šárka Grossová zprostředkovala některé nadaci nějaký dar? Nadace, se kterými spolupracuji já, s paní Grossovou na žádném projektu nespolupracovaly. Pokud je mi známo, paní Grossová pro ně nezprostředkovala žádný finanční nebo nefinanční dar. * Pokud je pravdou, že Šárka Grossová údajně sháněla peníze i od firem, které se účastnily privatizace, považujete to za správné? Takový postup paní Grossové (jako manželky ministra vnitra a později předsedy vlády) pokládám za problematický, protože otevírá prostor pro různá netransparentní jednaní, případně i korupci. V každém případě to vrhá stín podezření na takto získané dary i průběh privatizace. * Bývá běžné, ze když někdo zprostředkuje nadaci dar, vezme si provizi?**

Nevím, nakolik je to běžné, ale profesionálně pracující neziskové organizace ( včetně nadací) začínají běžně zaměstnávat pracovníky na pozici fundraisera (tedy někoho, kdo pro organizaci zajišťuje dlouhodobé zdroje - granty, dotace, dary). Ze zkušenosti vím, že forma jejich odměňování mívá i takzvanou motivační složku, tedy určité procento ze získaných prostředků. Mně osobně ale tato praxe blízká není. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).