Menu Zavřít

Seznam.cz: Češi budou Vánoce trávit převážně doma

16. 11. 2011
Autor: profit

Na 41 % Čechů během vánočních svátků i mimo ně v teple svého domova. Ostatní budou převážně u svých příbuzných nebo známých. Pokud už Češi vyrazí na zimní dovolenou, tak si v 72 % případů odjedou do horských oblastí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Seznam.cz zveřejněného ve středu.

Foto: Profimedia.cz

V době nízkorozpočtových letů a možnosti vycestovat do zahraničí prakticky bez omezení by se dalo očekávat, že lidé budou chtít během svátků, a tím i volna, více cestovat. Opak je pravdou. Z výzkumu společnosti Seznam.cz vyplývá, že pouze 12 procent Čechů vycestuje na konci roku do zahraničí. Do hotelů v České republice má namířeno 17 procent dotázaných,“ přiblížil výsledky průzkumu analytik marketingu Seznam.cz Lubomír Gazdoš.

K zimě vždy patřil sníh a hory, ale právě studené počasí může vybízet i k cestě za teplem. Cestu k moři tak plánuje 11 procent Čechů. “Za teplem jezdí především lidé bez dětí, nebo páry s už odrostlými dětmi. Hory v zimě jsou ale oblíbené napříč různými věkovými skupinami. Podle našeho průzkumu se totiž na hory chystá 72 procent všech, kdo plánují mezi svátky někam vyrazit,“ doplnil Jan Schenk ze serveru Sdovolená.cz.

Přibližně polovina Čechů (42 procent) už teď má jasno, kam vyrazí. Nejčastěji lidé zůstávají věrni lokalitě, kde byli minulý rok. “Velmi často se stává, že pokud jsou zákazníci spokojeni s ubytováním a službami v daném rekreačním zařízení, tak si ho po ukončení pobytu znovu rezervují, a klidně i rok dopředu,“ okomentoval chování klientů Martin Hyška ze serveru Ubytování.cz.

Pokud lidé nejedou tam, kam minulý rok, nejčastěji využívají internetové stránky cestovních kanceláří a internetové vyhledavače zájezdů (13 procent). Kvůli zimní dovolené se už do cestovních kanceláří fyzicky nechodí. Jen tři procenta dotázaných v průzkumu společnosti Seznam.cz totiž plánuje uskutečnit fyzickou návštěvu cestovní kanceláře.

BRAND24

Z průzkumu společnosti Seznam.cz lze také zjistit rozdíly v zájezdech podle různých věkových skupin. Tak například na rodinné dovolené jezdí většinou čtyřčlenné rodiny, rodiče jsou většinou ve věku 25 - 44 let. Rodinky s dětmi vyráží do hor v ČR a za týdenní pobyt utratí mezi pěti a deseti tisíci korun na osobu. Naopak mladší lidé plánují dovolené s přáteli a častěji míří do zahraničí. Vyráží pak ve větších skupinách kolem osmi osob a jezdí na kratší dobu.

Specifické jsou dovolené v páru. Ty plánují hlavně starší lidé a tráví je většinou v zahraničí. Jejich náplň bývá rozmanitá, nejčastěji však směřují do hor. V této kategorii, oproti ostatním, jsou četněji zastoupené také dovolené u moře a dovolené za více peněz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).