Menu Zavřít

Seznam agentů StB personalisty nezajímá

26. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Pětasedmdesát tisíc jmen obsahuje oficiální seznam agentů a spolupracovníků StB. Jeho dopad na personální politiku českých firem však zatím není příliš významný.V poslední době se v médiích objevily zmínky o údajném propuštění vedoucích zaměstnanců některých firem, protože se jejich jména vyskytovala v oficiálně zveřejněných seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti.

BRAND24

Pětasedmdesát tisíc jmen obsahuje oficiální seznam agentů a spolupracovníků StB. Jeho dopad na personální politiku českých firem však zatím není příliš významný.

V poslední době se v médiích objevily zmínky o údajném propuštění vedoucích zaměstnanců některých firem, protože se jejich jména vyskytovala v oficiálně zveřejněných seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti. Jde však spíše o výjimky, rozhodně se nejedná o personální zemětřesení. Na druhou stranu je otázka spolupráce s komunistickou tajnou policií stále citlivé téma, které podniky jen výjimečně ventilují na veřejnosti. „Po celou dobu působení ve sféře lidských zdrojů jsem se s problematikou seznamů agentů StB nesetkal. Předpokládám, že ani jejich zveřejnění ministerstvem vnitra na tom mnoho nezmění. Stručně řečeno: zaměstnavatele tyto informace nezajímají,“ říká Pavel Jireček, který v uplynulých letech působil v několika personálních agenturách a dnes jako personalista pracuje v IT oblasti. Nicméně dodává: „Dovedu si ale představit i to, že někdy by taková informace byla podstatná - třeba v případě ředitele podniku celostátního významu, což je také funkce politická.“ Víceméně stejný názor má i Petr Mutínský, ředitel mezinárodní personální společnosti Robert Half International: „Konzultoval jsem tento problém i s dalšími kolegy z branže, ale ani jeden z nás nenarazil na požadavek nějakého dodatečného prověřování minulosti kandidátů z tohoto hlediska.“ Zcela ignorovat seznamy agentů StB však podle odborníků nelze - zejména ve vztahu ke státním zakázkám. V některých oblastech, a není to jen obrana a bezpečnost, musí management dodavatele obstát v prověrce Národního bezpečnostního úřadu - a právě při ní je spolupráce s bezpečnostními složkami totalitních režimů významným parametrem celkového hodnocení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).