Menu Zavřít

Seychelský občan za vodou

10. 10. 2005
Autor: Euro.cz

RADOVAN KREJČÍŘ Ustál přes desítku obvinění, nikdy mu nic nedokázali. Letos se rozhodl čelit dalším útěkem na ostrovy, kde má skoro deset let občanství. Radovan Krejčíř udělal na českou policii dlouhý nos. Nové obvinění padlo na Radovana Krejčíře, podnikatele, který před tuzemskými úřady uprchl na Seychely.

RADOVAN KREJČÍŘ Ustál přes desítku obvinění, nikdy mu nic nedokázali. Letos se rozhodl čelit dalším útěkem na ostrovy, kde má skoro deset let občanství. Radovan Krejčíř udělal na českou policii dlouhý nos.

Nové obvinění padlo na Radovana Krejčíře, podnikatele, který před tuzemskými úřady uprchl na Seychely. Tentokrát jde o únos a vydírání jeho bývalého obchodního partnera Jakuba Konečného. Celá věc se stala na jaře roku 2002. Podle vyšetřujících úřadů Krejčíř nechal Konečného unést a donutil ho k převodu cenných nemovitostí. Konečný letos na jaře zmizel, s čímž zatím policisté Krejčíře nespojují.

I tak se počet obvinění na kontě tohoto podnikatele utěšeně rozrůstá. Poprvé ho zatkli právě v roce 2002.

Za posledních deset let policie prověřovala na třicet trestních oznámení na Krejčíře. Obvinili ho z více než desítky trestných činů, dvakrát šel do vazby, pokaždé ho pustili. Dvakrát stál před soudem kvůli údajným podvodům a dvakrát vyslechl osvobozující rozsudek.

Letos v červnu přišlo obvinění pro pokus o třímiliardový podvod ve firmě Čepro a přípravu vraždy celníka. S tou se policii v poslední chvíli svěřil podle týdeníku Respekt Radek Zwierzyna, který měl být jejím vykonavatelem. Krejčíř se prý domluvil s dosud neznámým celníkem na tom, že provede v jeho vile domovní prohlídku, při které najde miliardu na hotovosti a zabaví ji. Vydá příslušnou stvrzenku, načež uteče do zahraničí. Tam se však celník neměl podle Zwierzyny nikdy dostat, protože měl být zavražděn. Krejčíř by pak po státu vyžadoval náhradu za takto ukradené peníze.

UTEKLI I PSI S velkým předstihem si Radovan Krejčíř koupil seychelské občanství. Má ho od prosince roku 1996. Letos v létě pak jako by ho našel. Při domovní prohlídce uprchl celému komandu policistů ze své rezidence v Černošicích a zamířil do země, která nemá s Českou republikou smlouvu o vydávání zločinců. Soud na něj vydal mezinárodní zatykač. Kateřinu Krejčířovou obvinili poté, co její manžel zmizel, z praní špinavých peněz. Podle finanční policie zaplatila přibližně čtvrt miliardy v hotovosti za stavbu rodinného sídla v Černošicích. Nedokázala vysvětlit, kde tento obnos vzala. Důvod vzít ji do vazby, přestože její manžel byl v té době na útěku a policie netušila, kde se zdržuje, prý žádný nebyl. Zůstal jí i pas. Vyjela si tedy se synem na „dovolenou“, z níž pokračovala do svého nového domova na Seychelách. Rodinka se tak sešla na exotických ostrovech a aby nikdo nechyběl, přicestovali za nimi také jejich psi a směřovaly tam i věci zabavené ještě na českém území. Právě sledování bodyguarda se psy směřujícími na Seychely prý prozradilo policii Krejčířovo nové působiště. V Praze tak zůstal jen poslední miláček - žralok v Krejčířově obřím akváriu. VYDÁNÍ NEHROZÍ

Dvojice policistů, která se za Krejčířovými vydala na Seychely, si tam jela vyměnit informace s místní policií a vypátrat, zda podnikatel nepoužil falešný pas. Podle ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Petra Želáska zjistili, že Krejčíř přiletěl na Seychely jako Tomiga. Mezinárodní zatykač byl tak rozšířen i o toto jméno.

Policisté, kteří se vydali pronásledovat uprchlého podnikatele, si prý chtěli také přímo na místě prověřit toky jeho peněz a jeho tamní konta.

Přestože na Seychely přicestoval Krejčíř s falešným pasem, čímž porušil tamní zákony, vyhoštění se obávat nemusí. Potvrdil to honorární konzul Seychelské republiky Ernst Pindur. Rozplynuly se tak naděje policistů, že právě kvůli falešnému cestovnímu dokladu by Seychely mohly vydat svého občana Krejčíře do Česka.

Česká republika a Seychely zatím nemají smlouvu o vydávání stíhaných lidí, přestože se v tomto směru vedou jednání. Mnoho by nejspíš neznamenalo, ani kdyby Seychely jako bývalá britská kolonie přijaly závazky ze smlouvy mezi Českou republikou a Velkou Británii o vydávání zločinců z roku 1925. Bahamy po získání nezávislosti prohlásily, že se cítí být touto smlouvou vázány. Nicméně Viktora Koženého do Česka nevydaly. Zadrželi ho až agenti americké FBI.

MAJETEK NA ÚTĚKU

Krejčířův majetek je od ledna 2003 zmrazen. Stejného opatření se nedávno dostalo i majetku jeho ženy. Krejčířovi však mají zjevně zdroje, které zůstaly státním orgánům utajeny a jsou dost bohaté na zajištění luxusního života.

Policie zajistila koncem srpna kamion s Křejčířovým majetkem, který směřoval do jeho nového domova. Další věci, hlavně nábytek, elektroniku, motorky, vodní a sněžné skútry pak našla policie při razii ve skladu ve Všenorech nedaleko Prahy. Tam je podle majitele objektu Richarda Chlada navezli lidé, kteří měli na starosti chod Krejčířových firem.

Dlouhé týdny také trvalo přepočítávání a kontrola pravosti hotovosti, kterou policisté zabavili při prohlídce jeho vily, při níž jim podnikatel bez problémů uprchl. Poslední zpráva o výši částky hovoří podle informací médií o více než třech miliardách korun, z nichž většina je falešná.

ZAHOJÍME SE NA DLUŽNÍCÍCH

BRAND24

Když už jim Krejčíř, jeho žena, syn a dokonce i psi zmizeli v zahraničí, začaly úřady vymáhat desítky milionů alespoň po podnikatelích, kteří si od Krejčíře v minulosti půjčili peníze. Policisté při svých akcích kolem tohoto podnikatele se totiž dostali ke směnkám na více než padesát milionů korun. Podle vyjádření státního zástupce Vladimíra Trýzny umožňuje nový zákon upravující postup při zajišťování majetku podezřelých osob, aby stát požadoval proplacení směnek. Mezi dlužníky byl i prezident fotbalového klubu Marila Příbram Jaroslav Starka. On i ostatní „dlužníci“ tvrdí, že Krejčířovi vše dávno splatili. Proč směnky nadále existují, nedokázali vysvětlit.

Z ČEHO POLICISTÉ OBVIŇUJÍ KREJČÍŘE

  • z tunelování
  • z miliardového daňového úniku
  • ze spekulací kolem Čepra
  • z objednávky vraždy celníka
  • z plánování únosu Jakuba Konečného
  • z toho, že Konečného přinutil převést nemovitosti
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).