Severská lekce

30. dubna 2010, 14:12 - Petr Bušta
30. dubna 2010, 14:12

EURO light

Z estetického hlediska je restaurace Noma v podstatě kýč. Sídlí v kodaňském přístavu a architekti se zjevně vynasnažili zachovat (jestli ne rovnou v jistých detailech vyrobit) rustikální patinu vnějšku i v interiéru. Tím lepší pozadí vytvoří pro hypermoderní eleganci 21. století, zjevnou od vývěsního loga, přes internetové stránky až po předkládané lahůdky. Maje však na paměti, že luxusní gastronomie v podstatě není nic než divadlo včetně kašírovaných kulis, povznese se gurmet nad estetické soudy a soustředí se na to poslední. Především díky kuchyni se Nomě podařilo ukončit čtyři roky trvající suverenitu katalánské restaurace El Bulli v čele nejprestižnějšího z žebříčků sestavovaných gurmety, kritiky a experty v oboru. Letošní The World’s 50 Best Restaurant zařadil restaurant Noma do čela a je to událost sezóny.
Tvůrce jeho stylu, šéfkuchař Rene Redzepi (mimochodem k jeho šéfům patřil kdysi i Ferran Adrià, tedy guru El Bulli) se opřel o severskou gastronomii, která je ostatně podporována řadou vládních programů. Sám název Noma je zkratkou spojení Nordic mad, což znamená severské jídlo. Motto restaurace vyjadřují její autoři zhruba v tomto smyslu: Nenajdete u nás tolik olivového oleje, foie gras, rajčat sušených na slunci ani středomořských oliv. Objíždíme severské regiony a hledáme pro vás jednoduché, ale fenomenální ingredience jako mušle nejryzejší chuti, kraby a langustiny z Faerských ostrovů, divoké lososy, tresky a řasy z Islandu, jehněčí, borůvky a nejčistší vodu z Grónska… Téma restaurace Noma je jednoznačně patrné, menu uměřeně krátké a do 18. července, kdy si v Nomě vezmou dovolenou, není volná ani židle. Světový kulinářský hit posledních sezón je přitom levnější než některé luxusní pražské restaurace, sedmichodové menu přijde na 995 dánských korun, což je asi 3400 korun českých. Sympatický lídr žebříčku. Všechny ty komplikované kreace z husích jater, pěn z mořského vzduchu, asijských bobulí a dvaceti dalších komponent, jimiž se honosí současný mainstream, vykazuje z hájemství vysoké gastronomie do kulturního podpalubí, kterému se říká móda.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče