Severská lekce

30. dubna 2010, 14:12 - Petr Bušta
30. dubna 2010, 14:12

EURO light

Z estetického hlediska je restaurace Noma v podstatě kýč. Sídlí v kodaňském přístavu a architekti se zjevně vynasnažili zachovat (jestli ne rovnou v jistých detailech vyrobit) rustikální patinu vnějšku i v interiéru. Tím lepší pozadí vytvoří pro hypermoderní eleganci 21. století, zjevnou od vývěsního loga, přes internetové stránky až po předkládané lahůdky. Maje však na paměti, že luxusní gastronomie v podstatě není nic než divadlo včetně kašírovaných kulis, povznese se gurmet nad estetické soudy a soustředí se na to poslední. Především díky kuchyni se Nomě podařilo ukončit čtyři roky trvající suverenitu katalánské restaurace El Bulli v čele nejprestižnějšího z žebříčků sestavovaných gurmety, kritiky a experty v oboru. Letošní The World’s 50 Best Restaurant zařadil restaurant Noma do čela a je to událost sezóny.
Tvůrce jeho stylu, šéfkuchař Rene Redzepi (mimochodem k jeho šéfům patřil kdysi i Ferran Adrià, tedy guru El Bulli) se opřel o severskou gastronomii, která je ostatně podporována řadou vládních programů. Sám název Noma je zkratkou spojení Nordic mad, což znamená severské jídlo. Motto restaurace vyjadřují její autoři zhruba v tomto smyslu: Nenajdete u nás tolik olivového oleje, foie gras, rajčat sušených na slunci ani středomořských oliv. Objíždíme severské regiony a hledáme pro vás jednoduché, ale fenomenální ingredience jako mušle nejryzejší chuti, kraby a langustiny z Faerských ostrovů, divoké lososy, tresky a řasy z Islandu, jehněčí, borůvky a nejčistší vodu z Grónska… Téma restaurace Noma je jednoznačně patrné, menu uměřeně krátké a do 18. července, kdy si v Nomě vezmou dovolenou, není volná ani židle. Světový kulinářský hit posledních sezón je přitom levnější než některé luxusní pražské restaurace, sedmichodové menu přijde na 995 dánských korun, což je asi 3400 korun českých. Sympatický lídr žebříčku. Všechny ty komplikované kreace z husích jater, pěn z mořského vzduchu, asijských bobulí a dvaceti dalších komponent, jimiž se honosí současný mainstream, vykazuje z hájemství vysoké gastronomie do kulturního podpalubí, kterému se říká móda.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
3x z poradny: vytýkací dopis, jak čerpat dovolenou, daň z příjmu
Státní dluh USA, Činy, Ruska a dalších zemí. Kolik dluží domácnosti a firmy?
O prázdninách projedete méně. Benzín i nafta pořád zlevňují
Zákaz kožešinových farem ročně ušetří život více jak 20 000 zvířat, ale senátoři ho nechtěli schválit
Hypotéky 2017: Regulace má za důsledek unifikaci hypoték
Auta
10 nejrizikovějších ojetin, kterým je lepší se zdaleka…
Audi, BMW a Mercedes upraví software milionům starších dieselů. Kvůli emisím
Nástupce Bugatti Chiron bude muset přejít na elektřinu. Bez ní by už nezrychlil
Test motocyklu BMW S 1000 XR: Superbike na chůdách
Kvíz na pátek: Poznáte značku a model auta podle obrázku?
Technologie
Cnews FM: Přenos čísla do 10 dnů a dva noví operátoři [podcast]
Při instalaci nových hlavních verzí Windows 10 se zkrátí doba, kdy zařízení nelze používat
Alza to s elektromobily myslí vážně. Přidává další modely, nabídne levnější vozy i dodávky
AdwCleaner 7.0 odhalí více breberek a skenuje rychleji
Projekt otevřeného ne-x86 počítače žije. Talos II bude ještě letos, s IBM Power9 a za míň
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít