Severská lekce

30. dubna 2010, 14:12 - Petr Bušta
30. dubna 2010, 14:12

EURO light

Z estetického hlediska je restaurace Noma v podstatě kýč. Sídlí v kodaňském přístavu a architekti se zjevně vynasnažili zachovat (jestli ne rovnou v jistých detailech vyrobit) rustikální patinu vnějšku i v interiéru. Tím lepší pozadí vytvoří pro hypermoderní eleganci 21. století, zjevnou od vývěsního loga, přes internetové stránky až po předkládané lahůdky. Maje však na paměti, že luxusní gastronomie v podstatě není nic než divadlo včetně kašírovaných kulis, povznese se gurmet nad estetické soudy a soustředí se na to poslední. Především díky kuchyni se Nomě podařilo ukončit čtyři roky trvající suverenitu katalánské restaurace El Bulli v čele nejprestižnějšího z žebříčků sestavovaných gurmety, kritiky a experty v oboru. Letošní The World’s 50 Best Restaurant zařadil restaurant Noma do čela a je to událost sezóny.
Tvůrce jeho stylu, šéfkuchař Rene Redzepi (mimochodem k jeho šéfům patřil kdysi i Ferran Adrià, tedy guru El Bulli) se opřel o severskou gastronomii, která je ostatně podporována řadou vládních programů. Sám název Noma je zkratkou spojení Nordic mad, což znamená severské jídlo. Motto restaurace vyjadřují její autoři zhruba v tomto smyslu: Nenajdete u nás tolik olivového oleje, foie gras, rajčat sušených na slunci ani středomořských oliv. Objíždíme severské regiony a hledáme pro vás jednoduché, ale fenomenální ingredience jako mušle nejryzejší chuti, kraby a langustiny z Faerských ostrovů, divoké lososy, tresky a řasy z Islandu, jehněčí, borůvky a nejčistší vodu z Grónska… Téma restaurace Noma je jednoznačně patrné, menu uměřeně krátké a do 18. července, kdy si v Nomě vezmou dovolenou, není volná ani židle. Světový kulinářský hit posledních sezón je přitom levnější než některé luxusní pražské restaurace, sedmichodové menu přijde na 995 dánských korun, což je asi 3400 korun českých. Sympatický lídr žebříčku. Všechny ty komplikované kreace z husích jater, pěn z mořského vzduchu, asijských bobulí a dvaceti dalších komponent, jimiž se honosí současný mainstream, vykazuje z hájemství vysoké gastronomie do kulturního podpalubí, kterému se říká móda.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Ocitli jste se v cizině bez peněz? Banka pomůže, ale ne zadarmo
4 důvody, proč odcházejí čeští lékaři do zahraničí? Jaké jsou platy lékařů a sester?
Právník se slevou anebo rovnou zdarma? Víme, kde ho sehnat
Česko - nová brána japonských investic do EU?
Paradoxy životního pojištění: Češi se bojí úrazů, největším rizikem jsou ale nemoci
Auta
Zkušený řidič poráží autonomní řízení. Nesplete si igelitku…
Až se zima zeptá… Renault představil Duster vybavený pásy, který odolá i granátům
Jak číst značení pneumatik a co znamenají zkratky na boku pneumatiky
Volkswagen T-Roc používá techniku Golfu. Je to už čtvrté SUV od VW
Test motocyklu Moto Guzzi Audace Carbon: Uhlíkový svalovec
Technologie
YotaPhone 3: Rusové znovu přidali e-ink displej na záda telefonu
SpaceX představuje vlastní skafandr. V tomhle se bude létat na ISS
Desky pro procesory Intel Coffee Lake se začaly objevovat, unikl seznam prvních modelů
Vylepšený NaSvah.cz vám poradí, kde si zalyžovat i v létě
Samsung představil Galaxy Note8. Posouvá laťku technické vyspělosti, ale i ceny
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít