Menu Zavřít

Šestá generace přichází

8. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Na český trh přichází již šestá generace Volkswagenu Golf.

Má to být nejtišší verze všech dob, vystrojená už v základu opulentní výbavou. Značka v tuzemsku spoléhá i na relativně nízkou základní cenu 359 900 korun.

Historie modelové řady Golf se začala psát v roce 1974, kdy už šel z módy starší Brouk. Golf tehdy opustil tradici motoru uloženého vzadu a vsadil na kompaktní samonosnou karoserii s vpředu uloženým motorem. Vůz se začal velmi dobře prodávat. Oproti svému předchůdci byl rychlejší a jízda s ním byla bezpečnější.

Golf s malým čtyřválcovým motorem 1,1 litru o výkonu 37 kilowattů dosahoval rychlosti až 140 kilometrů v hodině. S větším zážehovým motorem 1,5 litru a výkonem 51 kilowattů jezdil až 160kilometrovou rychlostí. To byl na sedmdesátá léta slušný výkon. Za 34 let výroby Golfu se vystřídalo pět generací.

Jaká je ta letošní šestá? „Tvar karoserie auta stále vychází z původního konceptu, je to tedy vůz s krátkým předním a dlouhým zadním převisem a silným zadním sloupkem. Zůstávají také tradiční kulatá přední světla a šikmá záď. Koncept tak vychází z původní předlohy, má však spoustu nových prvků. Mřížka čelní masky je užší, blatníky mají výrazné oblouky a zapracovali jsme i na takových detailech, jako jsou zrcátka,“ řekl českým novinářům přímo v místě výroby, německém Wolfsburgu, jeden z designérů auta Andreas Mindt.

BRAND24

V Česku má kromě tradice a designu přitáhnout zákazníky i cena, která dává zapomenout na někdejší Golfy za půl milionu korun. „Budeme startovat na 359 900 korunách za základní třídveřovou verzi s benzinovým motorem 1,4 litru a výkonem 80 kilowattů,“ doplnil šéf českého Volkswagenu Vratislav Strašil.

Cena zahrnuje ESP, airbagy včetně kolenního, palubní počítač, klimatizaci a rádio. Za příplatek 4900 korun přitom lze získat ve stejné výbavě pětidveřovou verzi. Dvoulitrový turbodiesel bude k mání od 461 700 korun. Chybět nebudou ani úchyty dětských sedaček Isofix, elektricky ovládaná přední okna a elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).