Menu Zavřít

Šest tipů pro snadný výběr kompaktního fotoaparátu

1. 3. 2012
Autor: profit

Kompaktních digitálních fotoaparátů najdete na pultech obchodů nepřeberné množství. Jejich kvalita se ale mnohdy liší, a výběr správného přístroje proto není jednoduchý. Abyste nebyli z kvality vašich fotografií zklamáni, připravil pro vás PROFIT ve spolupráci s odborníky šest tipů, jak si vybrat nejvhodnější fotoaparát.

Foto: Nikon

Nekupujte nejlevnější přístroje exotických značek

Ačkoli se cena běžných kompaktních fotoaparátů za poslední měsíce snížila, stále platí, že byste se měli vyhnout podezřele levným přístrojům. Fotoaparáty nejlevnější cenové kategorie nabídnou většinou jen malý rozsah zoomu a ne příliš kvalitní kresbu fotografií, takže je s nimi daleko těžší pořídit pěkné a ostré fotografie. Pro běžné obrázky z dovolené možná postačí, při fotografování v horších světelných podmínkách však nejlevnější přístroje zcela selhávají. Pro koupi lepšího kompaktu si připravte alespoň 2500 až 3000 korun. S fotoaparátem v této cenové hladině budete spokojeni. Vyplatí se dát přednost značkám, které jsou na trhu desítky let, při koupi značek typu Nikon, Canon, Olympus nebo Panasonic, pravděpodobně budete spokojeni.

Pozor na rozsah zoomu a světelnost objektivu

Důležitou charakteristikou každého fotoaparátu je rozsah zoomu, který vypovídá o tom, jak si budete moci fotografovaný objekt přiblížit. Levné kompakty mají rozsah zoomu nižší, většinou trojnásobný, dražší přístroje pak nabídnou i více než desetinásobné přiblížení. „Rozsah zoomu je důležitý z hlediska kompozice záběru. Díky přiblížení je možné fotografovaný objekt do obrázku lépe umístit. Při nákupu však věnujte pozornost i takzvané světelnosti objektivu. Právě na ní totiž záleží, zda budete moci fotografovat také v horších světelných podmínkách, třeba v podvečer,“ uvedl Tomáš Kůs, obchodní ředitel internetového obchodu Aaron.cz. Pro focení uvnitř budov je pak vhodně poohlédnout se po kompaktu se širším ohniskem objektivu. U ohniska platí, že čím nižší číslo, tím více věcí se vám podaří dostat do záběru. Informace o vlastnostech objektivu vám poskytne obsluha v obchodě, v případě nákupu na internetu využijte diskusní fórum nebo informační linku.

Zapomeňte na megapixely

Počet megapixelů rozhoduje o tom, jak velkou fotografii si budete moci následně vytisknout. Tato hodnota se ale postupně stala jen zbytečným marketingovým tahákem a nic nevypovídá o opravdové kvalitě fotoaparátu nebo jím pořízených fotek. Někdy dokonce platí, že čím více magapixelů kompaktní fotoaparát má, tím méně kvalitní fotografie s ním pořídíte. Je to dáno technologickými limity snímače fotoaparátu, kdy se na stejně velký prostor musí vměstnat více obrazových bodů, které pak maji nižší citlivost. Počet megapixelů tedy neberte v úvahu, i ten nejlevnější přístroj vám dnes poskytne fotografie dostatečně velké pro tisk obrázků v běžných formátech do velikosti A4.

Zvažte koupi fotoaparátu do nepohody

Velký hitem se letos staly fotoaparáty odolné proti vodě, prachu, mrazu či nárazům. Za odolný fotoaparát si sice trochu připlatíte, tyto přístroje stojí okolo 3000 Kč, budete však mít jistotu, že vydrží drsnější zacházení třeba na aktivní dovolené a nedostane se do nich například písek na pláži. S některými vodotěsnými fotoaparáty se dokonce můžete ponořit pod vodu a zkusit fotografovat třeba podmořský život. Mrazuvzdorné fotoaparáty naopak oceníte například při lyžování na horách. Ve velkém mrazu totiž obyčejné přístroje často selhávají z důvodu rychlého vybití akumulátoru.

Další užitečné funkce

Zejména dražší kompaktní fotoaparáty nabízí mnoho užitečných doplňkových funkcí. Jednou z nich je například GPS modul, který spolu s fotografií zaznamená i zeměpisné souřadnice místa jejího pořízení. To oceníte hlavně při pozdější publikaci fotografií na internetu. Webové fotogalerie totiž většinou umí s GPS údaji pracovat a fotografované místo pak zobrazí na mapě. Fotografování může usnadnit například také dotykový displej, další novinka kvalitnějších fotoaparátů.

BRAND24

Záleží i na designu

Abyste byli s fotoaparátem spokojeni, měl by se vám také líbit. V současnosti se již opravdu nemusíte spokojit s klasickou černou či stříbrnou barvou. Výrobci totiž zaplavili trh spoustou fotoaparátů v červené, modré, fialové nebo třeba oranžové barvě. S designem ale souvisí také celková ergonomie přístroje. „Při fotografování je důležitý pevný a jistý úchop fotoaparátu. Měl by vám proto dobře sednout do ruky a všechny ovládací prvky by měly být snadno přístupné. Fotoaparát si proto v prodejně vyzkoušejte, na internetu si alespoň dobře prostudujte jeho vzhled a rozměry,“ sdělil Tomáš Kůs. Některé kompakty totiž mohou být překvapivě malé, což může zejména činit problémy zejména starším osobám nebo mužům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).