Menu Zavřít

Sešívaná obhajoba

22. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Slavia má pro následující ročník přichystány tři varianty rozpočtu

Fotbalová Slavia Praha obhájila po veledlouhých 66 letech ligový titul, třetí v novodobé historii a sedmnáctý v pořadí. V dohrávce 28. kola I. Gambrinus ligy zvítězila nad Viktorií Žižkov 3 : 1 a dvě kola před koncem si zajistila nedostižitelný náskok osmi bodů. Finanční výsledky Slavie za sezonu 2008/2009 její generální ředitel Petr Doležal s odkazem na obchodní tajemství konkretizovat nechce. „Pro nás je důležité, že licenční komise ČMFS zařadila náš klub do první kategorie, kam patří podle mých informací dále již jen Teplice a Olomouc. Ekonomicky jsme zdravý klub,“ řekl týdeníku EURO. Pro následující ročník má Slavia podle svého šéfa přichystány tři varianty rozpočtu. Základ bude vycházet z letošní částky na sezonu sto milionů korun. A ta se upraví podle případného postupu do Ligy mistrů (LM). Katastrofální neúspěch na evropském poli by si pak podle Doležala vynutil případný prodej některých hráčů, což je třetí varianta doplnění rozpočtu.
Sumu přichystanou na letní posily Doležal neodtajnil a ani to, za kolik je klub ochoten prodat své klenoty – Marka Suchého a Dušana Šventa. „Záleží na více faktorech, hlavní je nabídka, ale ve hře je i stanovisko hráče,“ vysvětlil.
To, že by současný úspěch klubu šéfa Slavie pobídl, aby nakonec zkusil kandidovat na šéfa ČMFS, jednoznačně odmítá. „Vím o dvou lidech, kteří by byli lepší než já. Jedním je Ivan Hašek a druhé jméno prozradím, až přijde čas. Kandidovat budu na prvního místopředsedu svazu,“ řekl týdeníku EURO.
Staronový mistr Gambrinus ligy má letos vzhledem k ještě dosud příznivému koeficientu reálnou šanci probojovat se do nového ročníku Ligy mistrů, kde jen za účast v základní skupině je připraven atraktivní bonus sto milionů korun. Podle nového modelu kvalifikace bude Slavia nasazena ve 3. a 4. předkole LM. Vyhne se tak nejsilnějším soupeřům. Ve 3. kole může potkat následují šampiony národních lig: Kalmar (Švédsko), APOEL Nicósia (Kypr), Stabaek (Norsko), Slovan Bratislava, Ventspils (Lotyšsko), NK Maribor (Slovinsko), Hafnarfjordur (Island), Inter Turku (Finsko), Ekranas (Litva). Poslední místo doplní buď rakouský Salcburk nebo Legia Varšava. Mezi nejtěžší soupeře by zde patřil ambiciózní Red Bull Salcburk, jenž vlastní miliardář Dietrich Mateschitz, či Slovan Bratislava. V případě postupu se ve 4. předkole nasazení „sešívaní“ určitě vyhnou nepříjemným klubům jako Olympiakos Pireus, FC Kodaň či Partizan Bělehrad. Bohužel je třeba konstatovat, že šance na reálný průnik do štědře honorované Ligy mistrů je pro českého mistra na příští roky zřejmě poslední, protože nastoupí období hubených koeficientů, které určuje pro úspěch klíčové nasazení klubů do kvalifikace o Champions League.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).