Menu Zavřít

Seriál delší než Ulice

4. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Farmářka Havránková a její sestra se chtějí...

Celý podtitul: Farmářka Havránková a její sestra se chtějí dohodnout, vláda už dává od kauzy ruce pryč

V tomto příběhu je možné už úplně všechno. Trefněji se vládní zmocněnec pro výstavbu dálnice D11 Ivo Toman nemohl vyjádřit. O tom, kde bude dálniční sjezd do Hradce Králové, nerozhoduje optimální dopravní řešení, ale snaha vlády konečně se vypořádat s farmářkou Ludmilou Havránkovou, aby odblokovala dotažení dálnice do krajského města. A kličkovaná pokračuje. V pondělí 24. května vzdal Fischerův kabinet dohodu se statkářkou a její sestrou Jaroslavou Štrosovou. Schválil plán B, tedy vyvlastnění. Týden na to už zase nebylo jasné, co se bude dít dál. A to ještě do nekonečného příběhu nestačila promluvit rodící se vláda.

Nové okolnosti „Tento týden odešleme inženýrce Havránkové a její sestře návrhy dohod na převody pozemků, které dle očekávání odmítnou. Pak bude zahájeno vyvlastnění,“ říkal šéf královéhradecké správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Marek Novotný týdeníku EURO minulé pondělí. Ještě netušil, že den předtím se spolumajitelka pozemku pod D11 Štrosová pokusila znovu vrátit do hry možnou dohodu. Její syn a současně právní zástupce totiž e-mailem oznámil ŘSD, že souhlasí se směnou, kterou navrhovala vláda.
Jak s touto zprávou naloží ministerstvo dopravy (MD)? „To je otázka pro vládu, jestli to nemění situaci,“ reagoval v úterý mluvčí MD Karel Hanzelka. Fischerova vláda ale už s kauzou nechce mít nic společného. „Rozhodnutím vlády z 24. května mandát Michala Frankla jako vyjednavače skončil. Nyní je záležitost již jen v kompetenci ŘSD,“ sdělil mluvčí vlády Roman Prorok. Ve stejném duchu to den po jednání vlády napsal Frankl Ludmile Havránkové. Kvůli novým okolnostem se minulou středu uskutečnila schůzka na ministerstvu dopravy. Výsledek? „Ministerstvo uložilo ŘSD a jeho právníkům provést podrobnou analýzu nově vzniklé situace a navrhnout další postup. Zároveň uložilo reagovat na dopis právního zástupce paní Jaroslavy Štrosové,“ oznámil mluvčí Hanzelka. Připomněl, že ministerstvo mělo vždy zájem, aby byla dálnice D11 dostavěna v co nejkratším termínu.

Co nemůže ŘSD Ať vymyslí ŘSD jakýkoliv postup, nemá tu moc jako vláda slibovat farmářce Havránkové k patnáctiletému pronájmu 130 hektarů státní půdy. „ŘSD nemůže přikázat Pozemkovému fondu, aby vypověděl nájmy zemědělcům, kteří na polích hospodaří,“ připomíná advokátka Šárka Vesková. Ta zastupuje dva sedláky, kteří měli pro Havránkovy uvolnit pozemky, jež mají v dlouhodobém nájmu od státu.
Vážný kandidát na ministra dopravy v nové vládě Petr Bendl (ODS) nechtěl komentovat, zda a jak by řešil pokračující spor brzdící výstavbu D11. „Nevím, jestli to do budoucna budeme schopni ovlivnit. Nejsem ve vládě, takže otázka je předčasná. Obecně platí, že problém by se měl vyřešit co nejdříve, neboť protahováním dochází k dalším ekonomickým škodám,“ uvedl pouze Bendl. Co nyní může v souladu se zákonem nabídnout rodině Havránkových ŘSD? „Za tři hektary vyměnit tři hektary s doplatkem 21 milionů korun. Nebo je možná náhrada v penězích ve výši 25 milionů korun,“ vyčísluje šéf hradecké pobočky Novotný.

Diamant místo čtyřlístku Mezitím se také MD začalo zajímat o studii konzultační a projekční kanceláře Jacobs Consultancy, která nedoporučuje připravovanou variantu dálničního sjezdu (EURO 21/2010). „O této analýze víme a budeme se jí zabývat. Uvidíme, jestli ji vezmeme v potaz,“ sdělil Hanzelka. Jak uvedl, na ministerstvu obsah studie neznají. „Zaznamenali jsme jen zmínky v médiích, právě v týdeníku EURO,“ dodal mluvčí. Hlavním autorem studie je dopravní odborník Pavel Rittenauer. Do konce loňského roku působil na MD jako ředitel odboru strategie a stále žije v domnění, že dopravní stavby by se měly budovat koncepčně, nikoli podle sporných pozemků. „Nejprve měla proběhnout kvalifikovaná debata o dopravním řešení. Teprve pak se mělo rozhodnout o přístupu k farmářce Havránkové,“ namítá Rittenauer. Závěry jeho posudku hovoří ve prospěch původního umístění křižovatky, která je také zanesena v územním plánu. Avšak místo příliš velkorysé a drahé mimoúrovňové křižovatky ve tvaru čtyřlístku doporučuje úspornější variantu. Tedy postavit jednu rampu neboli lístek v úseku, kde nová dálnice zkříží starou silnici z Hradce Králové do Prahy. ŘSD však na pokyn shora pracuje na takzvaném diamantu, jak se lidově říká sjezdu posunutému o necelý kilometr dál od zavrženého „čtyřlístku“. Diamant objevený na podzim minulého roku zazářil díky tomu, že při této variantě si silničáři vystačí pouze se třemi hektary od Havránkových. Pro naddimenzovaný čtyřlístek by od nich potřebovali deset hektarů. Kdyby ho ale výrazně zredukovali, jak radí inženýr Rittenauer, dala by se jedna rampa postavit na pozemku ve vlastnictví ŘSD. Tuto parcelu chce ale Ředitelství směnit za tři hektary Ludmily Havránkové. Pokud by se směna uskutečnila, definitivně se pohřbí sjezd v místě, zakresleném v územním plánu a navazujícím na další dopravní trasy.

Není všem dnům konec „Pozemky paní Havránkové pouze protne trasa dálnice, kterou protáhneme o 650 metrů dál směrem ke Stěžerům. Umožní to co nejmenší zábor, přitom sjezd postavíme v příhodném místě,“ tvrdí šéf hradeckého ŘSD Novotný. Jako investor prý zajistí výstavbu čehokoli. „Rozhodnutí, jak to bude, je o patro výš,“ poznamenává. Varianty „diamant“ se Novotný loajálně zastává, i když jisté slabiny přiznává. Třeba že chystané technické řešení nevyhovuje hasičům a záchranné lékařské službě. „Ale není všem dnům konec, není to uzavřená záležitost. Jednoho dne se hroty obrousí a nějak se to vyřeší,“ uvažuje Novotný. Kdyby se Fischerova vláda dohodla s farmářkou Havránkovou, mohla být dálnice dovedená do Hradce na jaře 2012, odhadoval ještě nedávno šéf zdejší pobočky ŘSD. Teď už se mu do časových termínů strefuje hůř. Dle nejčernějšího scénáře, který počítá s vyvlastněním, prý může získání potřebných pozemků trvat tři roky. „Asi rok budeme stavět, takže za čtyři roky bychom mohli přivést dálnici do Hradce,“ tipuje Novotný.

BRAND24

BOX:
Možnosti na výběr Už neplatná nabídka Fischerova kabinetu farmářce Havránkové Za její tři hektary směnit jiné tři hektary.
K tomu doplatit 21 milionů korun.
Plus na patnáct let pronájem 130 hektarů státních polí, které by museli uvolnit tři sedláci a dvě družstva.

Nabídka ŘSD Za tři hektary smění jiné tři hektary.
K tomu doplatí 21 milionů korun.
Nebo za tři hektary finanční vyrovnání 25 milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).