Menu Zavřít

Senátoři, nemocenská a přání 79 procent národa se zase hodit marod

Autor: Redakce

Ptát se české populace, zda by nechtěla proplácet nemocenskou od prvního dne, je asi tak stejně užitečné, jako zkoumat názor, zda by se náhodou nemělo zlevnit pivo. Sedmdesát devět procent Čechů předvídatelně odpovědělo, že by si tedy ty peníze z nemocenské s dovolením vzalo, a sociálnědemokratičtí senátoři hlas lidu uposlechli.

Jejich návrh, podle nějž by zaměstnavatel proplácel 60 procent výdělku i za první tři dny, což by mělo být firmám kompenzováno snížením sazby sociálního pojistného o jednu desetinu procenta, v prvním kole Senátem prošel. Tím, že si ekonomicky hloupé opatření zavedeme znovu, se jeho hloupost nezmenší, naopak člověka napadá něco o horkých kamnech.

Tzv. karenční lhůta, tedy neplacení prvních několika dnů nemoci je naprosto běžnou součástí většiny systémů sociálního pojištění, a je to tak ekonomicky velmi dobře vysvětlitelné. Slouží naprosto stejnému účelu jako minimální spoluúčasti, které známe u jiných typu pojistek - mají zamezit zneužívání pojištění.

O tom, že nemocenská byla zneužívána, máme dostatek statistických podkladů. Podle České správy sociálního zabezpečení v roce 2007, kdy se ještě první tři dny proplácely, byly výdaje na nemocenskou celkem skoro 28 miliard korun, zatímco loni 14 miliard, a počet lidí, kteří stonali na krátkodobé péence, taky klesl na necelou polovinu.

Odpovědnost na vedoucích

Kdysi jsem se v těch statistikách ČSSZ vrtal dost podrobně, a důkazů o tom, že zneužívání nemocenské bylo skutečně masívní, se našlo dost a dost. Například byl velký rozdíl v nemocnosti v závislosti nikoli na profesi, ale v závislosti na příjmu. Jelikož dávky nemocenské byly přes redukční hranici u vyšších příjmových skupin jako procento příjmu velmi nízké, stonat se vysokopříjmovým opravdu těžce nevyplácelo a nevyplácí, takže na pracovní neschopnost nechodili (nechodí). Člověk by řekl, že právě na téhle skupině by se měla potvrdit základní teze zastánců zrušení třídenní karenční lhůty, že lidé pak nemoci různě přecházejí, což vede ke zhoršení jejich zdravotního stavu, případně že šíří nemocí v pracovním kolektivu atd.

Zároveň neexistuje jediný důkaz, že by vysokopříjmové skupiny měly v důsledku přecházení nemocí a nečerpání nemocenské horší zdravotní stav; naopak všechny studie tvrdí pravý opak. Takže tenhle argument nelze ničím podepřít.


Váš nárok na nemocenskou?
Spočítejte jednoduše díky kalkulačce nemocenských dávek


Co ten o tom nakažení ostatních? Kompetentní vedoucí by neměl mít zájem nakazit svoje spolupracovníky a snížit tak výkon celého útvaru, tím méně by to měl dovolit komukoli jinému (mimo jiné to ohrožuje příjem samotného vedoucího a nutí jej to vyvinout zvýšené manažerské úsilí), když je chytřejší i levnější dát prokazatelně nemocnému člověku volno, třeba i placené. V malých firmách s adresným vlastnictvím fyzických osob je přímo proti ekonomickým zájmům samotného vlastníka tolerovat přítomnost lidí schopných nakazit svoje kolegy.

Lovecká sezóna

Pozoruhodné je také zjištění, že nemocnost souvisela ne s tím, kde a co děláte, ale pro koho to děláte. V čerpání „péenky“ byly o dost lepší kancelářské pracovnice ve veřejné správě než jejich kolegyně v soukromých firmách.
Nakonec jasný a přitom zábavný důkaz o tom, že lidé se rádi hodí marod, když se jim to hodí a není to spojeno s žádnou finanční nebo sociální sankcí (například nespokojenost kolegů, kteří za simulanty musejí zaskakovat), jsem nenašel ve statistikách ČSSZ, ale v jedné studii o pracovní neschopnosti u policejního sboru a u hasičů na americkém venkově. Skoro všichni tihle chlapi jsou náruživí lovci, a zahájení lovecké sezóny na jeleny je velká událost. Datum se ovšem liší stát od státu, stejně tak jako záhadná epidemie, která tyhle chlapy nutí vybírat si sick-days zrovna první den sezóny, kdy je zároveň statisticky nejvyšší šance nějakého kapitálního paroháče skolit.

Podobnost s chřipkovou epidemií, pravidelně kosící české hospodyňky těsně před vánočními svátky, v dobách, kdy se marodilo za peníze, není čistě náhodná, je statisticky robustní a dávno prokázaná. Naši senátoři nám tyhle časy chtějí vrátit, většina národa s nimi souhlasí…a prvotřídní ekonomická pitomina má šanci na svojí třetí reinkarnaci.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře Miroslav Zámečníka:

Mezi národem a vítací kulturou

Nesnesitelná lehkost odepisování Evropy

BRAND24

Měnová válka je ten menší problém

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).