Menu Zavřít

Senátní inkvizice

5. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Výslech bankéřů nepřinesl odpověď na otázku, jak se v budoucnu vyhnout krizi

Za jeden z nejhorších dní ve své profesionální kariéře označil Lloyd Blankfein pátek 16. dubna. Den, kdy americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podala na banku Goldman Sachs civilní žalobu kvůli údajnému střetu zájmů při prodeji cenných papírů odvozených z hypoték (EURO 17/2010). Jak si však šéf této mocné instituce asi připadal o necelé dva týdny později, kdy musel spolu se svými kolegy odpovídat na nepříjemné a často agresivní dotazy stálé vyšetřovací komise amerického senátu?
Více než desetihodinový výslech v mnoha ohledech připomínal novodobý hon na čarodějnice, aniž by přinesl jakékoli překvapivé výsledky. Útěchou Blankfeinovi může být snad jen to, že se ho zastal miliardář Warren Buffett. Vlivný finančník, jehož investiční fond Berkshire Hathaway koupil v roce 2008 akcie společnosti Goldman Sachs za pět miliard dolarů, prohlásil, že banka by neměla být viněna ze ztrát klientů, kteří investovali do sázek na hypotéky. A na adresu Blankfeina podotkl, že „pro fungování této firmy odvedl skvělou práci“.

Trapný dojem Není pochyb, že se Goldman Sachs svými aktivitami významně podílela na vzniku globální finanční krize. Stejně se však přičinily Lehman Brothers, Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo, Wachovia, J.P. Morgan a každá další banka zapletená do obchodů s hypotečními deriváty. Koneckonců to byli i blázniví investoři, ratingové agentury, vládní společnosti Fannie Mae a Freddie Mac, kongres, centrální banka, ministerstvo financí i samotná SEC, obchodníci s hypotékami a desítky dalších aktérů.
Žádný z nich však dosud nebyl podroben takovému výslechu plnému zloby a vulgarit jako Goldman Sachs. „Celá událost na mne působila spíše trapným dojmem. Nejisté výrazy ve tváři vyslýchaných a jejich patetická bojovnost za svou pravdu ve finále zlidšťovaly celkový obraz banky,“ okomentoval průběh slyšení obchodník na komoditních trzích Dušan Vaškovic na serveru patria.cz.

Ochránit akcionáře Mnozí lidé, kteří během krize přišli o peníze, zaměstnání či iluze, se mohou domnívat, že si Goldman Sachs podobné „popotahování“ zaslouží. Zřejmě ano. Na celou věc je však třeba podívat se i z hlediska banky a jejích vlastníků. U „Goldmanů“ včas rozpoznali, že trh s bydlením začíná klesat, a své „konkurenční“ výhody okamžitě využili. Například tím, že začali snižovat svou expozici na rizikovém trhu a zároveň si začali opatřovat zajištění.
Zjednodušeně řečeno, prodávali zboží, o jehož ceně se domnívali, že časem půjde dolů. A současně na tento svůj předpoklad uzavírali sázky.Těžko by se kdokoli jiný v podobné situaci zachoval odlišně. Na protější straně obchodu přitom vždy stáli zkušení investoři vybavení obšírnými informacemi. Ti se naopak domnívali, že cena aktiv, která nakupují, přinejmenším neklesne, ale spíš půjde nahoru. Ať je to, jak chce, přesně tímto způsobem trhy fungují.

BRAND24

Parta chytrých chlápků Senátní slyšení ve věci banky Goldman Sachs působilo dojmem, že kongresmani nechtěli této podstatě obchodů porozumět. Možná to pro ně byla jen vítaná příležitost, jak získat politické body na úkor nenáviděných bankéřů. Útržky z výslechu pravděpodobně poslouží jako argument k prosazení přísnější regulace, jíž se budou finanční instituce muset přizpůsobit. Odpověď na otázku, jak se vyhnout další podobné krizi, však nezazněla.
Komentátor amerického měsíčníku The Atlantic a bývalý investiční bankéř Daniel Indiviglio to shrnul: „Ještě před slyšením jsme si všichni mysleli, že Goldman Sachs je parta skutečně chytrých chlápků, kteří úspěšně vsadili na trh s bydlením a vydělali spoustu peněz. Po skončení výslechu se nám to potvrdilo.“

Jedna ku čtyřem Od chvíle, kdy SEC oznámila podání civilní žaloby na banku Goldman Sachs, klesla její tržní hodnota přibližně o pětinu. Akcionáři tím přišli bratru o dvacet miliard dolarů. Lloyda Blankfeina proto ještě několik špatných dní v jeho kariéře určitě čeká. Irská sázková kancelář Intrade již vypsala kurzy, zda šéf banky bude muset opustit svůj post do konce letošního roku. Minulý týden její přepážky přijímaly sázky v poměru jedna ku čtyřem, že se to stane.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).